Sunday, July 22, 2007

Så sorgligt när unga människor dör inom idrotten

Sveriges första dödsolycka inom fälttävlan har inträffat. Extra sorgligt att det dessutom är en så ung kvinna eller flicka på 19 år.

Fältävlan är en fascinerande ridsport som kräver en hel del. Ryttaren måste ha en bra relation till sin häst för att den ska lita på ryttaren och det handlar om strategi också, det blev jag varse när jag för flera år sedan intervjuade Jan Jönsson, en av de stora namnen inom svensk fälttävlan.

Fälttävlan är en gammal militär gren som testar ekipagens mångsidighet. Tävlingsformen prövar hästens uthållighet, snabbhet och lydnad liksom även ryttarens mod och förmåga att bemästra sin häst.

Tävlingen kan genomföras på en, två eller tre dagar och inleds med dressyr, fortsätter med banhoppning och avslutas med en terrängritt. I endagars tävling genomförs alla moment på en och samma dag, i tvådagars går dressyr och hoppning ena dagen och terrängritt andra dagen och i tredagars går dressyr ena dagen, terrängritt nästa och hopprovet på den tredje dagen. Terrängen är en bana på några kilometer som ska ridas inom en viss tid, hindren är fasta och går alltså inte att riva.

DN berättar om den tragiska ridsportolyckan:
En 19-årig kvinna från Leksand avled på lördagskvällen efter att ha fått en häst över sig under fälttävlan i Bollnäs. Det är Sveriges första dödsolycka inom fälttävlan.

Kvinnan fördes med amulanshelikopter till Akademiska sjukhuset i Uppsala efter olyckan. Sjukhuset uppger för DN.se att hon avled på kvällen.


Referens: SvD

No comments: