Friday, July 20, 2007

Fuskarnas vecka

Det har verkligen varit en vecka då fuskare avslöjats. Inom flera olika sporter: friidrott, cykling, boxning och ridning.
DN sammanfattar dopningsveckan rätt bra.

Fast det är inte så ologiskt precis att det blir så. När sport allt mer kommersialiseras och blir storföretag där det gäller att tjäna pengar, då frestas människor att ta till alla knep och tricks som finns.

Som alla mynt har två sidor har kommersialiseringen av sporten det också. Att en människa kan försörja sig på sin sport är positivt. Att sport är en sådan storindustri - ja det är underhållande, det påverkar förhoppningsvis andra till att idrotta och röra på sig, med mera.

Sport är ju en gigantisk världsindustri med alla varor som marknadsförs av idrottsstjärnor.

Precis som människor inom andra områden kan frestas, som den där unga mannen som står inför rätta i Göteborg nu för att ha svindlat Försäkringskassan på många, många miljoner. Det är väl samma girighetssjuka som infekterade honom som drabbar idrottsstjärnorna ibland.

Dagens värld är oerhört kommersiell och det är stora klyftor: de som har, de kan ha väldigt mycket. För att nå dit kan för en idrottsman eller idrottskvinna kräva så mycket. Och ofta är det så att vinnaren tar allt. Den som blir tvåa eller ännu värre fyra, får bara småsmulorna.

Kanske är det där vi skulle angripa problemet.

No comments: