Saturday, June 23, 2007

Thierry Henry, världens bäste fotbollsspelare går till BarcelonaThierry Henry lämnar Arsenal för Barcelona. Det bekräftar den franske anfallstjärnan på lördagen.

Thierry Daniel Henry, född 17 augusti 1977 i Paris, är en fransk fotbollsspelare. Anfallare (tidigare även yttermittfältare).

Henry spelar till vardags i det engelska topplaget Arsenal FC. Han är känd för att kunna ta sig förbi försvarare i hög fart med bollen under full kontroll.

Thierry Henry är född i Paris men hans far är från Guadeloupe och hans mor från Martinique.

Som fotbollsspelare fostrades han på den högt aktade franska fotbollsakademin Clairefontaine, som producerat många av dagens franska stjärnor, mellan 1990 och 1992. Därefter plockades han efter ett år i Versailles till topplaget AS Monaco av Arsene Wenger som han senare skulle få som tränare i Arsenal. Efter guld och succé i VM på hemmaplan 1998 såldes han till den italienska storklubben Juventus. Efter ett halvår där som yttermittfältare vantrivdes han och såg sig om efter en annan klubb. Han slog följe med ett par av sina franska vänner (bla. Patrick Vieira och Emanuel Petit) till Arsenal som nu tränades av Arsene Wenger. Där har han blommat ut till vad många anser är världens bästa fotbollsspelare.

Det finns förstås flera hemsidor som hyllar honom:
114 Henry.com
Här en supporters hemsida som samlar på massor av information om Thierry Henry.

DN berättar om Henrys övergång till Barcelona:
På fredagen kom Barcelonas vicepresident Ferran Soriano och Arsène Wenger överens om affären. Arsenal får 220 miljoner kronor och den franske landslagsforwarden kommer att skriva på ett fyraårskontrakt med den katalanska klubben.

- Jag har valt Barcelona för den fotboll de spelar, för klubbens historia och arenan, säger Henry.


Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

No comments: