Monday, June 18, 2007

Det har tagit några år att fixa generationsbytet, men nu väntar EM för handbollsherrarna

Jodå, det blir EM-spel för svenska herrlandslaget i handboll. Skönt.
Fast det satt hårt inne, den avgörande matchen mot Rumänien började inte särskilt lyckat precis. Sverige hade elva mål till godo från mötet före, men ganska snart verkade det som om rumänerna skulle lyckas ta igen det.

Genom att rumänerna punktmarkerade både Ljubomir Vranjes och Kim Andersson fick svenskarna inte ordning på sitt spel, vilket gjorde att 7-8 förvandlades till 9-18. Snacka om panik i svenska laget.

Det som skulle bli en promenad i parken blev en riktig rysare. Efter drygt 20 minuter hade Rumänien tagit in nio av de elva mål Sverige hade till godo.


Svenska laget orkade vända och kom upp till oavgjort innan rumänerna satte in sitt sista ledningsmål. Att Rumänien vann med ett mål gjorde inget, Sverige hade ju som sagt flera mål till godo sedan förra mötet. Nu väntar EM.

Det har tagit några år för herrlandslaget att göra sitt generationsbyte.

Det var ett par år sedan herrlaget spelade i en stor turnering. Handbollsentusiaster som jag har gått här och väntat på att de ska bli tillräckligt skarpa igen. Vi var rätt bortskämda med handbollspriser under Bengt Johansson era som förbundskapten.

* VM 2 guld, 2 silver, 2 brons
* EM 4 guld
* OS 3 silver

Bengt Johansson som var den stora succétränaren slutade som tränare för herrlandslaget 2004. I den vevan slutade de flesta av de dåvarande stora svenska handbollspelarna. Det har tagit tre år för Ingemar Linnéll som tog över att få ett gäng som är starkt nog att ta sig till EM.

Handbolls-EM 2008 spelas i Norge.

Men däremot bör vi nog inte vänta oss medalj för svenska laget, det verkar de flesta experter ense om. Svenska Dagbladet har tagit ett snack med bland annat Staffan Olsson:
– Nej, men om 3–4 år kan vi nog vara med och tampas om medaljerna igen, säger Staffan Olsson
Relaterat:

Dagens Nyheter:
Efter två missade mästerskap är Sverige tillbaka i handbollens finrum när EM avgörs i Norge 2008. Rumänien vann mot Sverige med 34-33 (18-16) i Costanta men det räckte inte eftersom Sverige vann med hela elva mål på hemmaplan.


Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

1 comment:

Mia said...

Härligt! Grattis till landslaget!