Monday, June 25, 2007

Jämställt mellan män och kvinnor i Wimbledon


Wimbledon är i fokus nu: den mest prestigefyllda och traditonsrika tennisturneringen.
Wimbledon är också namnet på en stadsdel i London, 13 km sydväst om Londons centrum. Och där finns den stora tennisanläggningen med plats för över 400 .00 åskådare, där de brittiska utomhusmästerskapen Wimbledon Championships spelats sedan 1877.

Sverige kanske inte får någon i final där den här gången, fast man vet aldrig. Vi har ett svenskt hopp i Jonas Björkman som slår ett rekord eftersom han spelar sin 55:e Grand Slam-turnering.

Men Björkman får nog ursäkta, den svensk som trots att han inte är med i turneringen ändå är hetast just nu är nog Björn Borg. DN berättar att det surras om Borg i London nu, om att Federer jagar hans rekord.
Borg är den ende i modern tid som vunnit Wimbledon fem år i följd (1976-1980).

Federer jagar förstås det rekordet. Roger Federer inleder jakten på Björn Borgs rekord - fem raka titlar. I öppningsmatchen möter han Teimuraz Gabashvili.

Det blir mycket snack om herrspelarna, men det finns en damdel också, DN berättar:
Hösten 2004 blev Amelie Mauresmo Frankrikes första världsetta i tennis, men det var först i fjol hon lärde sig besegra både sina nerver och sina finalmotståndare. Nu hoppas hon bli den första sedan Serena Williams 2003 att försvara sin Wimbledontitel.


Jämställt har det blivit när det gäller prispengarna: För första gången i Wimbledons historia får herrarna och damerna lika mycket i prispengar. Segrarna håvar in 700.000 pund, motsvarande 10 miljoner kronor. Gillar du att läsa korta fakta och roliga detaljer, har DN listat sådana inför Wimbledon.

För övrigt kan jag tala om att just nu när Federers öppningsmatch skulle visar i tv, Sport-Expressens kanal, är det uppehåll för regn i London.


Andra bloggar om: , , , , , ,

No comments: