Sunday, June 10, 2007

Gör fotbollen till en folkfest och något för alla i familjenSkandalmatchen i Danmark och andra huliganbråk inom fotboll - det är en trist sida av fotbollen som lyfts fram i medier.

Men vad går att göra åt situationen? Sune Sylvén på Svenska Dagbladet ryter i och varnar för att alkohol blir allt vanligare i samband med att supportrar går på fotbollsmatcher. Han är också kritisk gentemot sportredaktioner och hur tidningar övervinklar inför vissa matcher. Jag håller med honom om det, jag tänkte också på det inför matchen mot Danmark i EM-kvalet i Köpenhamn 2 juni. Det var än den ena, än det andra som drogs fram på löpsedlarna om hur Sverige skulle kriga mot Danmark. Ur Sylvéns krönika:

En orsak, som massmediefolk sällan vill beröra, är den på gränsen till galenskap ökande upphaussningen inför varje någorlunda stort evenemang. Under en vecka fram till matchen i Köpenhamn excellerade tidningar och tv i att dra fram verkliga eller inbillade motsättningar mellan Danmark och Sverige. Trots att det inte är fråga om en kamp på liv och död, kunde man lätt få för sig att ett nederlag skulle innebära slutet för Sverige som nation.


Redigeraren har också fått till en passande rubrik för det Sylvén vill säga: Svensk fotboll stinker – av öl.

Det trista är att öldrickandet också blivit ett måste i samband med idrott. Ölställena utanför Råsunda och Söderstadion är proppfulla före matcherna och är det fråga om derby skrålas trista hatramsor fram av lindrigt nyktra supportrar.


Fast nu tycker jag det är lite som med det så kallade näthatet och att kändisbloggare slutat blogga, för att de tycker att näthatet är så elakt och jobbigt.

Det finns rötägg och det finns mycket skrämmande tendenser i en stor hop av supportrar. Tänk bara hur ett gäng på kanske hundra AIK-supportrar kan stå på en tunnelbanestation och skrika: Hata Djurgårn, hata...

Och på stationen längre bort kan hundra män i tjugoårsåldern gå på ett tåg och slå sönder det medan de skriker: Pissa på AIK, hata AIK, pissa på AIK....

Men det är den idiotiska minoriteten som syns och hörs och skapar det dåliga ryktet.

Så vad kan vi göra?

Fotboll är ju något som engagerar de flesta. Res jorden runt och packa ner en boll i ryggsäcken och plocka fram den så fort du är på en gräsmatta och du får kontakt med människor där. Bollens språk är något som förstås globalt.

Jag tror vi ska jobba medvetet och engagerat för att få flera familjer, fler tjejer och kvinnor att vara intresserade av idrott och sport och av att gå på sportarrangemang. Erbjud billiga, kraftigt rabatterade grupprabatter till alla idrottsföreningar till matcher, ha familjevänliga tillställningar på fotbollsmatcher... Ja det är bara fantasin som sätter gränser, om vi vill. Det gäller bara att vi vill: låt oss återerövra folkfesten til fotbollen.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

No comments: