Sunday, June 24, 2007

Snart blir det möjligt att bli ensamägare av AIK eller Djurgården

Svensk fotboll är en megaindustri. Sporten omsätter 2,2 miljarder kronor om året och ingen annan idrott kommer ens i närheten inom kategorier som största publiksiffror, flest medlemmar och mest tv-tid.
Ur Svenska Dagbladet som gjort en längre intervju med Lars-Åke Lagrell, ordförande i Svenska fotbollförbundet sedan 17 år, och bland annat pratat om hur fotbollen svängde och anpassade sig från att först ha varit negativ till att fotboll sändes i tv.

– Vi var rädda att publiken inte skulle komma, erkänner Lagrell och fortsätter:
– Först kompenserade Tipstjänst för publikbortfall, men vid en ord­förandekonferens bestämde vi oss: inte en spänn för bortfall. Vi ska vända trenden i stället. Jobba med arrangemangen. Man kan inte ha fotboll i tv med tomma läktare, det är förfärligt.

Ja utvecklingen har gått fort och det har hänt otroligt mycket sedan dess. Idag kan en fotbollsintresserad se fotboll i stort sett dagligen. Där finns hur många sportkanaler som helst i tv, och via Internet finns det massor av fotbollssändningar.
Den som är intresserad av tyska bundesliga kan via de olika lagens hemsidor följa lagets matcher och så vidare. Fotboll har blivit en megaindustri.

Det är på gott och ont, förstås. Småknattar som i alltför tidig ålder rankas och sorteras bort om de inte håller måttet, föräldrar som skriker som galningar på sina telningar. Sådant har jag sett inom knattefotbollen. Men jag har också träffat på många ledare som på ideell bas håller ihop ett lag och försöker låta alla utvecklas.

De här två sidorna av en sport hänger ihop: den stora, breda basen är nog förutsättningen för att proffsen ska få en publik som är villig att betala för matcher eller för tv-sändningar. Villiga att köpa tröjor och skor och annat som säljs i fotbollsstjärnornas namn.

Men hur långt är fotbollen på väg att kommersialiseras? Ur SvD:

Det pågår en utredning om att man i Sverige, som i till exempel England, ska kunna äga ett fotbollslag till hundra procent. Nu krävs att föreningen är majoritetsägare. Riksidrottsmötet kan ta det nya beslutet om två år, tror Lars-Åke Lagrell som bytt fot här också. Fotbollsförbundet arbetade aktivt emot bolagisering när den började aktualiseras. Lagrell hjälpte till att skapa en kompromiss då.
Då blir fotbollen ren affärsverksamhet.


Andra bloggar om: , , , , , , , ,

2 comments:

Anonymous said...

YES! Äntligen kan vi sköta det kommersiellt och ha chans att lyckas...jag ser fram mot närTommy Jacobson äger Djurgården!

Anonymous said...

Det är ett intressant inlägg, men jag undrar bara om det verkligen är möjligt att fotbollen kunde vara ren affärsverksamhet.