Wednesday, July 25, 2007

Är det inte lika bra att cykelsporten går ur alla stora idrottsorganisationer?

Det som är tråkigt med att ha semester ute på vischan är att det är svårt att ha bra koll på sportvärlden.

Nu har vi i alla fall fått tillgång till lite Internet en stund och har kunnat kolla runt lite och kan till och med få ut ett litet inlägg här i sportmixen.

Rent bedrövligt är det med Rasmussen och flera andra elitcyklister.

Moreni dopad och gripen av polis
Först stod Cristian Moreni och manifesterade mot dopningen i cykelsporten. Sex timmar och 41 minuter senare, avslöjades han själv som fuskare.


Igår hörde vi något om att flera dopade cyklister var avslöjade i Touren och idag kommer besked om att Rasmussen sparkats.

Rasmussen sparkas av stallet
Michael Rasmussen vann på onsdagen den 16:e etappen och såg allt mer ut som slutvinnare. På onsdagskvällen kom så chockbeskedet: Rasmussen sparkas från sitt stall.


Det är väl lika bra att cykelsporten tar bort ordet sport i sitt namn och att de hoppar av från alla stora idrotsorganisationer och kör sitt eget dopade race i fred. Eller? Det verkar ju omöjligt att få fram elit där utan dopning. Lika bra att de inte tillhör IOK och annat då eller?

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tuesday, July 24, 2007

Suck, cyklingen i dopningsskandal - igen


Vinokurov fast för bloddopning
Det var beskedet cykelsporten bävat inför: under tisdagen stod det klart att superstjärnan Alexander Vinokurov testat positivt för bloddopning.
- Han måste vara en komplett idiot, säger danske proffscyklisten Nicki Sörensen.


Blir man trött på cykelsporten eller?

Cykel är en stenhård och tuff sport egentligen. Vem har inte känt bara att sitta på en cykelpass på gymmet hur en kvart ger träningsvärk i dagar efteråt?
Nog förstår jag att det är hård och envis träning som krävs för att bli elitcyklist. Och marginalerna är små och det är i denna superkommersialiserade sportvärld bara vinnaren som räknas. Nästan.

Men trött blir jag på cykel som sport.

Andra som också skrivit om det (förutom DN som inledningen i denna post är citerad ifrån):
Svenska Dagbladet: Ny cykelskandal
Aftonbladet: Ny dopningsskandal


Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Chippen fem år för Bolton och Ljungberg fyra år med West Ham, rejäla kontrakt också

Är Aftonbladet först ut med nyheten om att Chippen skriver på för Bolton och för fem år?

Jag måste säga att jag är något förvånad både över Boltons femårskontrakt och att Ljungberg fick papper på fyra år med West Ham. I den superkommersialiserade sportmarknadsvärld som råder på den nivån trodde jag den ekonomiansvarige skulle se varningsflagg med tanke på Ljungbergs många skadeproblem.

När det gäller Chippen finns det väl varningslampor också som lyser, han var ju ute och festade med lagkamrater i landslaget så pass att han stoppades av landslagstränaren.


Aftonbladet rapporterar om att Chippens avtal med Bolton:
Christian "Chippen" Wilhelmsson är i praktiken klar för Premier League-klubben Bolton.
Kontraktet är på fem år.

DN om Ljungberg och West Ham.

Är det inte så nu förresten att Ljungberg är den bäst betalde svenska spelaren? Slår han Zlatan i löneligan?

Och Kim Källström är nog på väg till Valencia. Budet har höjts ännu mer, enligt AB:
I kväll kan Kim Källström ta det avgörande steget mot Spanien och Valencia.
Valencia lägger då ett slutbud på 13 miljoner euro, motsvarande 120 miljoner kronor.
Ett bud som är över Lyons prislapp på 110 miljoner.
Motkravet: att övergången är helt klar senast fredag.
Vi tycker det är lite trist om Källström lämnar Lyon, av rent själviska skäl tycker vi det, för vi brukar följa franska fotbollsligan och ser en hel del av dessa matcherna i tv. Och vi gillar Källström.


Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Galningen i Parken är hans namn i evigheters evigheter

Stackars dansken.

Ur Aftonbladet:
"Galningen i Parken” riskerar tre år i fängelse
Mannen som sprang in på planen och attackerade domaren i EM-kvalet mellan Danmark och Sverige riskerar tre års fängelse.

Jag törs knappt gå in på danska tidningar, kan tänka mig hur uthängd denna man är där. Nog för att han var helknäpp och full och dum. Men nu är han brännmärkt för resten av sitt liv.

Hans namn för evigheter blir just "Galningen i Parken". Det får han bära med sig även om han får barn och barnbarn. "Din pappa är Galningen i Parken".

Han måste nog utvandra och ta en ny identitet någonstans långt ut i Brasiliens djungler för att kunna få en nystart i sitt liv.

DN rapporterar i något mer modest ton:

Dansk supporter åtalad
Åtalet mot den 29-årige dansk som sprang in på planen i EM-kvalet mellan Danmark och Sverige den 2 juni är nu klart. Åtalspunkterna är två — ringa misshandel och olaga intrång.


Någonstans måste vi väl ändå inse att det här handlar om en människa av kött och blod, som visserligen gjorde en otrolig dumhet, men han har i alla fall inte mördat någon och inte torterat ungdomar.

SvD håller också en mer sansad ton.


Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Monday, July 23, 2007

Undrar om Eurosport.se i ny version kommer att vara mer öppen för användarna?

Lite blandad sportkompott i kväll (hinner inte så långa utlägg för maten står på spisen och blir vidbränd annars.)

Eurosports svenska sajt får nu version 8 augusti och Sex sportjournalister har anställts till Eurosports nya sajt med url:en eurosport.se.

Dagens Media berättar om webbsatsningen
:
Sex journalister är hittills anställda för att jobba med Eurosport.se. Enligt Martin Alarik är sportkanalen nöjda med detta men det kan bli fler framöver. Någon uttalad chefredaktör för sajten finns inte, utan två personer delar på ansvaret för innehållet. Det är Mathias Karlsson som tidigare jobbade som redaktör på Svt och Peter Juman som jobbat med Svenska tennisförbundets tidning Tiebreak. Tidigare har kvällstidningarnas sportsajter pekats ut som de stora konkurrenterna

Vi ska givetvis följa den. Om den dessutom är på hugget och är inte bara tänker traditionellt ser de till att hyra in Twingly-funktionen. Om eurosport.se gör det skulle de få större genomslagskraft bland alla bloggare och bloggläsare. Om de dessutom har kommentarsfunktionen skulle de ännu mer öka användarnas känsla för tillhörighet. Var lite smarta nu Eurosport!


Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

Sunday, July 22, 2007

Fredrik Ljungberg klar för West Ham, Brolin rena köttbullen och bildextra med Beckham


Ja nu verkar det väl säkert att Fredrik Ljungberg går till West Ham.

Aftonbladet har bra Ljungberg-koll
:
Fiorentina gav upp efter att Arsenal krävt för mycket betalt. Det har ryktats om Manchester City och det har pratats om Portsmouth.
Men nu är Fredrik Ljungberg klar för West Ham.
Enligt uppgifter till Sportbladet är alla parter överens.
Enligt brittiska tidningar ligger övergångssumman på 3,5 miljoner pund. Ljungberg ska också få en lön på cirka 60 000 pund i veckan.


Ljungberg, när han är skadefri och i bra form, är en av de bästa och envisaste fotbollsspelare, hur nyttig på mittfältet som helst. Men orkar han verkligen satsa rejält, hur är det med alla skador som envisas? Kanske är det med honom som med många av oss andra, efter en längre tid på en arbetsplats får vi extra energi av att byta arbetsplats och jobba med andra människor?

Han lär väl i alla fall få bättre slutomdöme än Tomas Brolin som av tidningen The Times utsetts till den näst-sämste spelaren i engelska ligan genom tiderna. SvD berättar:
The Times skräder inte orden när de beskriver svenskens tid i Leeds United och Crystal Palace.

- Det är svårt att tro att Leeds United betalade 4,5 miljoner pund (62 miljoner kronor) för den här svenska köttbullen, skriver tidningen och placerar Brolin som den näst sämste spelaren i modern tid i den engelska toppdivisionen i fotboll

Och så har Beckham varit på plan på amerikansk matchmark. Debuten skedde igår, på lördagen och han kom in i 78:de minuter.
Engelsmannen, som haft problem med en fotskada, byttes in i 78:e minuten och hann inte med så mycket mer än att bli fult kapad samt slå några av de patenterade crossbollarna, men intresset för träningsmatchen har - med "soccer"-mått mätt - varit hysteriskt i USA. (DN)

BBC har massor av bilder från den matchen.


Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

Så sorgligt när unga människor dör inom idrotten

Sveriges första dödsolycka inom fälttävlan har inträffat. Extra sorgligt att det dessutom är en så ung kvinna eller flicka på 19 år.

Fältävlan är en fascinerande ridsport som kräver en hel del. Ryttaren måste ha en bra relation till sin häst för att den ska lita på ryttaren och det handlar om strategi också, det blev jag varse när jag för flera år sedan intervjuade Jan Jönsson, en av de stora namnen inom svensk fälttävlan.

Fälttävlan är en gammal militär gren som testar ekipagens mångsidighet. Tävlingsformen prövar hästens uthållighet, snabbhet och lydnad liksom även ryttarens mod och förmåga att bemästra sin häst.

Tävlingen kan genomföras på en, två eller tre dagar och inleds med dressyr, fortsätter med banhoppning och avslutas med en terrängritt. I endagars tävling genomförs alla moment på en och samma dag, i tvådagars går dressyr och hoppning ena dagen och terrängritt andra dagen och i tredagars går dressyr ena dagen, terrängritt nästa och hopprovet på den tredje dagen. Terrängen är en bana på några kilometer som ska ridas inom en viss tid, hindren är fasta och går alltså inte att riva.

DN berättar om den tragiska ridsportolyckan:
En 19-årig kvinna från Leksand avled på lördagskvällen efter att ha fått en häst över sig under fälttävlan i Bollnäs. Det är Sveriges första dödsolycka inom fälttävlan.

Kvinnan fördes med amulanshelikopter till Akademiska sjukhuset i Uppsala efter olyckan. Sjukhuset uppger för DN.se att hon avled på kvällen.


Referens: SvD

Saturday, July 21, 2007

Mirakeldagen

Fotboll från idag:
Jag hade fel, jag trodde Elfsborg än en gång skulle besegra ett stockholmslag. Elfsborg tog ju ledningen mot Djurgården. Men stockholmarna vände. DN kallar det mirakelvändning.

Tja, utan Anders Svensson är det klart Elfsborg blev svagare. Det är ursäkten.

DN om matchen:
Elfsborg hade ledningen i 84 minuter. Sedan slog Djurgården till med två snabba mål, vände matchen till 2-1 och skaffar sig guldläge i tabellen.

SvD om matchen:

Övrig fotboll att notera, eller ett annat mirakel är väl att Svennis lag utklassade Carlstad United med 4-0. Ok, det är väl vad City ska göra. Får se hur det blir när det möter ett annat United så småningom. Men det är ju bra att det verkar gå rätt bra för Svennis att gå ihop ett lag som trivs med varandra.
DN: Svennis City utklassade United


Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Nu håller vi tummarna för Woods och Fasth


Vädret ska fortsätta vara stormigt och regnigt i Storbritannien. Det kan vara en fördel för svenska golfspelaren Niclas Fasth. För när vädret är uselt kan vad som helst hända.

Fasth startade inte så bra men har kommit mer ikapp efter andra dagen, så det finns i alla fall teoretiskt sett en liten chans att han kan vara med i slutstriden i British Open.

SvD har rapport från den anrika golfturneringen:
Efter den bedrövliga förstarundan gav Niclas Fasth svar på tal igår. Het och revanschsugen klev han upp på första tee igår morse. Upprättelsen blev 69 slag, två under par och sammanlagt två över par som gav Niclas lite andrum.


DN har en rätt kul rubrik: Fasth slog sig ur knipan.

Stenson däremot har åkt ut.

Tiger Woods gjorde en rejäl miss och slog en boll i bäcken och fick pliktslag direkt. Det har han knappt råd med om han ska kunna vinna. Woods har nu sju slag att ta igen efter spanjoren Garcia som leder.

DN beskriver Garcia:
Den ständige bolltalangen har hunnit bli 27 år, de senaste två åren slutat som delad femma i British Open och tycks ha fått ordningen på den enda svaga punkten i en annan bred reportoar: puttningen.
- Jag hoppades på lite bättre (än par), men det var ingen dålig runda. Jag lyckades undvika för många tokiga misstag och spelade stabilt.


Spännande. Ska Woods komma igen, ska Fasth ha en ännu bättre dag?



Andra bloggar om: , , , , , ,

Friday, July 20, 2007

Fuskarnas vecka

Det har verkligen varit en vecka då fuskare avslöjats. Inom flera olika sporter: friidrott, cykling, boxning och ridning.
DN sammanfattar dopningsveckan rätt bra.

Fast det är inte så ologiskt precis att det blir så. När sport allt mer kommersialiseras och blir storföretag där det gäller att tjäna pengar, då frestas människor att ta till alla knep och tricks som finns.

Som alla mynt har två sidor har kommersialiseringen av sporten det också. Att en människa kan försörja sig på sin sport är positivt. Att sport är en sådan storindustri - ja det är underhållande, det påverkar förhoppningsvis andra till att idrotta och röra på sig, med mera.

Sport är ju en gigantisk världsindustri med alla varor som marknadsförs av idrottsstjärnor.

Precis som människor inom andra områden kan frestas, som den där unga mannen som står inför rätta i Göteborg nu för att ha svindlat Försäkringskassan på många, många miljoner. Det är väl samma girighetssjuka som infekterade honom som drabbar idrottsstjärnorna ibland.

Dagens värld är oerhört kommersiell och det är stora klyftor: de som har, de kan ha väldigt mycket. För att nå dit kan för en idrottsman eller idrottskvinna kräva så mycket. Och ofta är det så att vinnaren tar allt. Den som blir tvåa eller ännu värre fyra, får bara småsmulorna.

Kanske är det där vi skulle angripa problemet.

Totti fick inte lira på halvtid - hoppar av

Totti slutar i italienska landslaget. Insatta säger att det beror på att han inte fick vara med på halvtid.

I svenska landslaget finns det väl någon Ljungberg som inte behöver vara med på träningsmatcher? Svenska landslagsledningen tar uppenbarligen lättare på regler.

Ja, ska ett landslag tillåta att några stjärnor har egna filer? Kanske är det ett sätt att behålla dem på, frågan är om gräddfiler ger bra eller dåliga vibrationer i laget?

SvD berättar om Totti:
Totti bojkottade landslaget redan efter VM-guldet förra sommaren. I mars i år sade han dock att han skulle göra comeback, troligen i EM-kvalet mot Frankrike i september.

Totti har gjort nio mål på 58 landskamper.

Uppdatering: Den här gången var vi före DN med nyheten som har den först nu.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Thursday, July 19, 2007

Fasth kan slå till ordentligt nu i British Open

Det surras en hel del om Niclas Fasth, och en del experter säger att han har potential att vinna hela British Open som startar idag.

Golftävlingen är ju den största och förnämsta golfturneringarna i Europa.

Efter att ha varit tvungen att hålla sig upp om nätterna för att följa sydamerikanska fotbollsturneringen känns det skönt att ha något som ligger närmare oss tidsmässigt att ha koll på nu.

Svenska Dagbladet berättar om Niclas Fasth inför golftävlingen som drog igång idag, torsdag.
Inte på tio år har vi haft en svensk som är het, riktigt het, inför British Open.Då gäller det att gilla läget.
Det gör Niclas Fasth.
Och ha vinnarskalle.
Det har Niclas Fasth.


Aftonbladet berättar att Fasth hos spelbolagen rankas som en av favoriterna
.
Hos Aftonbladet kan du också följa tävlingen direkt.

Wednesday, July 18, 2007

Hellre mångmiljonär på poker än boxning

Den som vore riktigt bra på att spela poker. Då hade man chansen att bli ekonomiskt oberoende. Som Yang blir nu. Han vann poker-VM och prissumman var motsvarande 56 miljoner svenska kronor.

Aftonbladet:
Yang gjorde sin första WSOP-turnering och sade innan finalbordet att han vid seger planerar att skänka tio procent av vinstsumman till välgörande ändamål.
– Jag kan använda de här pengarna för att göra många människor därute gott, säger Yang.


En annan sport (om nu poker ska kallas sport, det är ju mer spel) som ger vinnaren stora pengar är proffsboxning:

I höst kommer proffsboxningen tillbaka till Sverige, då arrangeras första proffsboxningsgalan här på många, många år.
SvD:
Efter 37 långa år är det åter dags för proffsboxning i Stockholm. Lördagen den 18 augusti smäller det i Eriksdalshallen.

Nu är ju frågan om jag vill kalla profsboxning för sport, det är lite väl våldsamt.
Hur som helst, hellre hade jag blivit mångmiljonär på poker än proffsboxning.

Tuesday, July 17, 2007

Mycket oavgjort blev det

Mycket oavgjort var det igår. Elfsborg spelade oavjgort och mållöst i Champions Leaguekvalet i Belfast

Det är inte helt dåligt resultat, nästa match är ju på hemmaplan för Elfsborg så det kan gå vägen. Fast å andra sidan räknas mål på bortaplan mer så det gäller att hålla tätt gentemot irländarnas målskyttar.

DN om mötet i Belfast:
Svenskarna fick åka hem mållösa från Belfast, trots massivt spelövertag och mängder av chanser. Ett stort nederlag naturligtvis, särskilt med tanke på matchbilden inledningsvis.
- Första halvlek är jag väldigt nöjd med, sade tränaren Magnus Haglund. Vi hade fem kvalificerade chanser och de ingenting.


Även prestigemötet i fotbollens allsvenska mellan Malmö och Djurgården blev oavgjord, fast med ett mål för varje lag.

Monday, July 16, 2007

Veneva dopad - hoppas inte Sylven ursäktar det också

Småskandaler inom idrotten piggar upp, skriver Svenskans krönikör Sune Sylvén.

Då menar han utbrott av taggade spelare som Björkman. Jag hoppas inte han ursäktar och vill sopa undan mattan den dopning som verkar så utbredd. Idag är det beskedet om Kajsa Bergqvists konkurrent inom höjdhopp, bulgariskan Jevena, som inte så överraskande har avslöjats som dopad fuskare.

Det spelar ingen roll att det verkar utbredd, fusk är det ändå och trist är det.

Aftonbladet:
Fast – till slut.
Höjdhopperskan Venelina Veneva lurade Kajsa Bergqvist på EM-silvret i Göteborg förra sommaren.
Nu har bulgariskan åkt fast för dopning och kommer att bli avstängd i två år.

Sunday, July 15, 2007

Brasilien är bäst i Sydamerika

Sent natten till söndag blev det klart att Brasilien för fjärde gången i rad har vunnit Copa America.

Första halvleken slutade 2-0 till brassarna efter ett vackert mål av Julio Baptista i fjärde minuten och ett självmål av lagkaptenen Roberto Ayala. Dessförinnan hade Riquelme träffat stolpen två gånger. När Argentina satsade offensivt i andra halvleken öppnade det för kontringsmöjligheter och det var just på en kontring som Daniel Alves kunde fastställa slutresultatet 3-0.

Är detta början på en ny era för Brasilien? En "Dungas era" där taktisk skicklighet är viktigare än vacker fotboll och individuell skicklighet. Dunga verkar inte ha det bästa av förhållanden med fixstjärnan Ronaldinho och efter succen i dennes frånvaro (som Dunga kritiserat) kan nog den gamle slitvargen ha fått tillräckligt stort självförtroende att låta dörren tillbaka in i landslaget för Ronaldinho förbli stängd.

Sedan tidigare har ju namnkunniga spelare som Ronaldo, Roberto Carlos och Adriano varit utanför landslaget sedan Dunga tillträde som förbundskapten efter fiaskot i VM 2006.


DN har också skrivit om matchen.




Andra bloggar om: , , , ,

Ferrer överlägsen, och i natt blir Argentina överlägsna

Åter till Båstad: Ferrer vann lätt som en plätt.

Svd: Ferrer överlägsen

DN med exakt likadan rubrik


Inatt blir det final i Copa America.
Argentina vinner.
Vem sätter emot?

Andra bloggar om: , , , ,

Vem gillar Båstad? samt lite Svennis/Backe och en imponerande idrottsman

Spanien fortsätter att dominera Swedish Open.
I morgon tar Nicolas Almagro eller David Ferrer sitt lands tredje raka titel i turneringen.

Inte så spännande precis. Båstad förlorar spänningen när inte de största är med och ingen svensk med i finalerna. Förutom i dubbeln då där en svensk var med i finalen, fast det är liksom singeln som räknas.

Fast att Båstad tappat sin charm som tennisturnering tycker inte Björn Hellberg som får en hyllningsartikel tillsammans med hyllning av Båstad i DN.
Under svackan på 1990-talet hotades hela turneringen av nedläggning. Spelarna svek, liksom publiken. Men nya arrangörer tog tag i Swedish Open, sponsorer och Båstad stad klev in med pengar och just nu upplever tennisen i Båstad en topp utan dess like. Center Courten har rustats upp med nya läktare och VIP-avdelningar, bana 1 har helrenoverats och Hotell Skansen växer sig ständigt allt större.

Vi här på Sportmixen säger mer som tennisbloggaren i SvD, att Båstad mest blivit ett party.

Så därför hoppas vi snabbt över till annat vi är med intresserade av idag:

Tänk vad snabbt det gick med att få två svenskar i ledningen för Manchester City.
Hans Backe är nu definitivt bekräftad som hjälpreda åt Svennis.

Juste att det blev en seger i deras första match också:
DN:
Så var han äntligen tillbaka i hetluften, Sven-Göran Eriksson. Och svensken fick andas ut direkt. Första dagen på jobbet bjöd både på ny assistent och på efterlängtad seger.


En man vi verkligen beundrar är handikappsvärldsmästaren Oscar Pistorius.
Sydafrikanen Oscar Pistorius är världens snabbaste man med proteser. Han hoppas kvala in till OS för att tävla mot icke-handikappade. På söndagen tävlar han mot världens 400-meterskung Jeremy Wariner i Sheffield.


Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

Bronsmatch i Copa America - hård kamp

Natten till söndag spelades bronsmatchen i Copa America. Mexiko gick segrande ur striden där Uruguay stod för motståndet. Mexico vann med 3-1.

Uruguay var laget som började bäst och efter 26 minuter nickade Pinto in 1-0 till det blåa laget. Mexiko kom allt eftersom in i matchen och när Uruguays lagkapten Lugano i 36:e matchminuten armbågade Lugano ner en mexikan i eget straffområde och domaren blåste straff för Mexiko och visade ut Lugano. Mexikos lagkapten för dagen - den 34-åriga legenden Blanco - kunde iskallt sätta straffen och fastställa resultatet som skulle hålla sig till halvtid.

Andra halvleken blev för Uruguay med en man kort för tuff och Mexiko hade full kontroll över matchen. I 68:e minuten sköt Bravo mexikanarna till ledning och i 76:e minuten bjöd Guardado på matchens delikatess när han sköt in 3-1 målet.

22.50 ikväll (söndag 15 juli) sänder Canal+ Sport direkt från Venezuela finalen i Copa America. Matchen står mellan regerande mästarna Brasilien och Argentina (som jag hållit på i turneringen). Hur matchen kommer att sluta är en öppen historia men att Robinho och Messi kommer att ha betydelsefulla roller på slutresultatet är knappast någon högoddsare. Enligt aftonbladet är Argetinas målfarlige anfallare Hernan Crespo också spelklar till finalen.

Fler som var upp i natt och såg matchen (eller om de var på plats i Venezuela)
DN: Mexiko vände och tog brons
Mexiko tog på natten till söndag sitt tredje brons i Copa América. Laget vände underläge till seger med 3-1 mot ett Uruguay som fick spela nästan en timme med tio man på planen.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Friday, July 13, 2007

Båstad blev ingen rolig svensk turnering

Nej, Båstad lär inte få rubriker i år för att svenskarna lyckas så bra med tennis där.
(En del andra rubriker har jag sett i vissa kvällstidningar angående Båstad, men det tar vi inte upp i sportbloggen.)

Söderling som imponerade så i Wimbledon kanske tog ut sig där.

Nu har han också åkt ur Båstadsturneringen.
DN: Siste svensken utslagen
Spanjoren Carlos Moya behövde bara två set för att slå Sveriges sista hopp Robin Söderling i kvartsfinalen i Båstad.


Andra bloggar om: , , ,

Thursday, July 12, 2007

Heja Elfsborg - och hur blir det med Ljungberg och Fiorentina?

AIK åkte ner till Borås för att återupprätta sitt rykte efter förlusten på hemmaplan mot Elfsborg. Men tji fick AIK-spelarna och Elfsborg inte vara vann med 2-0 och det på två riktigt snygga mål.

De visade målen i tv-sporten nu i morse.

Elfsborg är därmed också tillbaka i ledningen för allsvenskan.

Referens:
DN: Elfsborg tillbaka på toppen
I första halvlek snodde Keene bollen av AIK-förvaret, grundlurade mittbackarna Nils-Erik Johansson och Nicklas Carlsson och avslutade med en perfekt chipp över utrusande målvakten Daniel Öhrlund.
- Det är nog det vackraste mål jag har gjort, säger Keene. Och med vänsterfoten också. Den använder jag bara till att stå på annars.



SvD:s rapport här.

Apropå fotbollsnyheter verkar det inte helt säkert att svenska fotbollsstjärnan Fredrik Ljungberg köps över till Fiorentina.
Budet är för tillfället alldeles för lågt, ryktas det, enligt DN:
Fiorentinas intresse för svenske landslagsmittfältaren Fredrik Ljungberg är fortfarande hett, men budet för lågt. "Arsenal begär mer för Fredrik", säger agenten Claes Elefalk.

Alla goda ting är tre, sägs det, så vi tar en tredje nyhet med anknytning till fotboll, och till ekonomi och pengar. Ännu ett exempel på hur genomkommersialiserad fotbollen idag är: Malmös fotbollsarena ska nu få namn efter Swedbank.
Dagens Nyheter:
Genom det tioåriga avtalet garanteras Malmö FF 50 miljoner kronor i utbyte mot att arenan döps till Swedbank stadion. Inkomsten kan bli större, eftersom bidraget från Sparbanksstiftelsen Skåne är beroende av det årliga utfallet av Swedbanks verksamhet. Stiftelsens syfte är att låta en del av bankens vinst gå tillbaka till det regionala samhället
Det är den verklighet vi lever i. Men på något sätt känns det trist att det blivit så mycket business och företagsamhet av fotbollen. Vart har leken med bollen tagit vägen?

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

På söndag blir det drömfinal i Copa America - jag satsar på Argentina

Det blev precis som vi trodde: Brasilien och Argentina gör upp i finalen i den sydamerikanska fotbollsturneringen Copa America. Brasilien vann ju natten till onsdag sin semifinal, fast det blev en rysare med straffsparkläggning. Och nu, natten mot torsdag, fixade Argentina lätt en 3-0-seger över Mexico.

Brasilien har som så ofta i stora turneringar börjat för halv maskin. Inte ens i semifinalen var de så överlägsna som de borde varit. Men vi ska inte underskatta laget, även om flera av deras största stjärnor inte ens är med i turneringen.

Men jag satsar ändå på Argentina den här gången. Laget är suget på seger, riktigt suget och är nog snäppet bättre för tillfället.


Finalen spelas sent på söndagkväll, klockan 23.05 svensk tid. Matchen om tredjeplats mellan Mexiko och Uruguay börjar 23.05 på lördag kväll.


Några referenser:
Dagens Nyheter: Drömfinal i Copa América
Samma rubrik hos Svenska Dagbladet: Drömfinal i Copa America
Fast stavat utan accent på e-et i America

DN: Brasilien vann rysare

Aftonbladet: Nytt drömmål av Messi bäddade för ny drömfinal
20 minuter in i andra halvlek kom matchens delikatess, och det var Barcelonas bollgeni Lionel Messi som bjöd på grannlåten.
Messi serverades av Riquelme och lobbade med känsla bollen över Mexikos målvakt från straffområdesgränsen. Ett riktigt klassmål som fick publiken i Puerto Ordaz att skrika ”Messi, Messi”.
– Endast ett geni kan göra ett sånt mål, säger Argentinas förbundskapten Alfio Basile.



Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Sunday, July 8, 2007

Vilken känsla det måste ha varit när Federer vann femsetaren


Nu är Federer verkligen på väg att bli den största tennisspelaren genom tiderna. Nu har han tangerat Björn Borgs rekord i Wimbledon och han fick stående ovationer av Borg själv.

Federer vann i finalen i Wimledon över Nadal. Starkt. Dels är just Nadal den tennisspelare som har störst chans enligt statistiken att vinna över Federer, dels måste det varit mycket nerver med i spelet.

Det måste ha varit en upplevelse för de sportjournalister som var där med många känslor i luften.

Dagens Nyheter:
För första gången sedan 2001 gick Wimbledonfinalen till fem set. Roger Federer får 10 miljoner kronor för segern med 7–6 (9–7), 4–6, 7–6 (7–3), 2–6, 6–2 mot Rafael Nadal. Efter tre timmar och 45 minuter satt matchbollen och Federer kastade sig raklång på gräset.


Svenska Dagbladet.

Aftonbladet: 5enomenalt

Kul ordvits hos AB!


Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Saturday, July 7, 2007

Det blev en magisk dag för mannen som vann 45 miljoner

En ensam vinnare vann 45 miljoner på travet idag. För honom (för det är väl nästan alltid en han?) blir väl det magiska datumet 070707 verkligen magiskt.

Jag har en gång intervjuat en man som vunnit ett par miljoner på travet flera gånger. Han var väldigt smart för han hade investerat en hel del av vinsterna i aktier där de vuxit.

Jag känner också en man som vann en storvinst på tipset. Men han lyckades slösa bort alla miljonerna på ett halvår.

Sedan har jag en historia som låter otrolig men ändå är sann: en kvinna som arbetar på sjukhus vann cirka två miljoner på lotto eller tips (jag vet inte vilket). Hon köpte en liten bostadsrätt, det var på den tiden när en halv miljon räckte till det. Resten av pengarna lyckades hon slösa bort. Som tur var fortsatte hon hela tiden att jobba på sitt vanliga jobb. Sedan gick hon och vann en gång till.

Över lite kort till saker jag haft lite koll på idag:
Wimbledon: Venus Williams tog sin fjärde Wimbledon-titel. Starkt.
Och förstås, helt enligt alla förväntningar: Det blir Federer mot Nadal i herrfinalen i Wimbledon-tennisen i morgon, söndag.

Och Djurgården vann knappt, men de vann, i fotbollsallsvenskan mot Malmö idag och det betyder att järnkaminerna från Stockholm går upp i serieledning.
DN om Djurgården-Malmö.
SvD om samma match.


---------------
Uppdatering:
Svar till den fega kommenteraren under som inte vågar stå för vem han är:
Den här sporbloggen har vi att ett par skäl:
1. vi är sportintresserade, vill samla på länkar och vad som hänt för att kunna hitta det snabbt och lätt senare, det är inte alltid så lätt att hitta sådant efteråt i tidningarna.
2. för att hålla oss a jour hela tiden med vad som händer inom sportvärlden
3. vi håller på att bygga upp ett företag med sportjournalistik och detta är ett verktyg för oss i detta.

Det är du som är patetisk som inte kan se utanför dina snäva ramar om vad man kan ha en blogg till.


Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kan inte vara så kul att vara Svennis agent idag

20 juni:
Svennis framtid tycks avgjord om man ska tro brittiska tidningar som skriver att tränaren är inne i slutförhandlingar med Manchester City.

- Rubbish. Och det menar jag verkligen, säger Svennis agent Athole Stills.

Ur bland annat Svenska Dagbladet.


Kan inte vara så jättekul att heta Athole Stills idag.
Antingen är han värsta lögnaren eller så har han inte minsta koll alls.

Friday, July 6, 2007

Argentina imponerar - men oj vilka losers USA har varit

En besvikelse att USA inte lyckats vinna en enda match i gruppspelet i Copa America och därmed är borta för slutspel. Det hjälpte inte ens att Hammarbyspelare Davies fick hoppa in 25 minuter i matchen. USA föll i tredje matchen i raken, natten till fredag.

Argentina däremot har imponerat, serger igen, tredje i raken och är gruppvinnare. Helt klart satsat jag på att Argentina går till final och vinner hela turneringen.

Kvartsfinalerna spelas så här:
Kvartsfinalerna:
Argentina-Peru
Paraguay-Mexiko.
Chile-Brasilien
Venezuela-Uruguay


Referenser:
Aftonbladet
Dagens Nyheter: Colombia vann ärematchen mot USA

Thursday, July 5, 2007

Det blir så ibland med hög adrenalinhalt

Vad sysslar Björkman med? Han förlorade i åttondelsfinalen men inte bara matchen utan han hade värsta McEnroe-humöret och fick utbrott mot domaren:

DN om Björkmans ilskna dag
:
Jonas Björkman gillade inte underlaget på bana 18, inte domaren och var nog inte helt nöjd med sitt eget spel heller. Tomas Berdych vann åttondelsfinalen med 3-1 i set. Men eftersnacket handlade mest om Björkmans svavelosande sågning av huvuddomaren i mitten av tredje set.


Fast jag säger inget om det. Av egen erfarenhet av tävlande (fast på lägre nivå och inom annan idrott) vet jag hur adrenalinhalten stiger i kroppen under anspänningen under tävling. Det är sådant som händer, det fungerar inte alltid att vara cool lugn och trevlig.

Så synd att Björkman förlorade, nu har vi ingen svensk kvar i Wimbledon.

För övrigt börjar det närma sig finaler. Nadal är klar för kvartsfinal och just nu spelar Federer kvartsfinal mot Juan Carlos Ferrero på centercourten. Fast det är avbrutit för, gissa vad? Regn förstås.

Tja, det är väl ingen vild gissning att Wimbledon handlar om Nadal och Federer.

Svenskan om Björkmans tappade humör.
Aftonbladet om Björkmans utbrott.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Wednesday, July 4, 2007

Sochi eller Sotji fick vinter-OS

En framgång för Ryssland: badorten Sotji vid Svarta havet vann kampen om vem som ska arrangera vinter-OS 2014.

Dagens Nyheter:
När Internationella olympiska kommittén (IOK) röstade i Guatemala vann Sotji knappt över sydkoreanska Pyeongchang med 51 röster mot 47, trots att Pyeongchang fick flest röster i första omröstningen, där österrikiska Salzburg slogs ut.

Så det var tydligen mycket spännande för de tävlande länderna eftersom Sydkorea hade vunnit första omgången. Men de som röstat på Österrike i första omgången föredrog tydligen Ryssland framför Sydkorea.

Jag lade märke till att Svenska Dagbladet valt att stava badortens namn på ett annat sätt: Sochi,
Det är intressant det där med översättning av andra språk till svenska, när ordet som ska översättas kommer från språk med andra bokstäver. Det blir alltid olika skolor om hur bokstäverna ska översättas.
SvD:
Sochi i Ryssland får arrangera de vinterolympiska spelen 2014! Med fyra rösters marginal, 51-47, besegrade Sochi sydkoreanska PyeongChang i den avgörande omröstningen. Och segern anses ha varit ryske president Vladimir Putins förtjänst.

Övriga sportfunderingar och koll:
Det sägs att Nadal hade rena psykkriget mot Söderling under de fem dagarna som deras match pågick i Wimbledon

Copa America: Chile vidare också, tack vare oavgjort mot Mexico
Och den matchen var mållös och verkar ha varit ett sömnpiller. Oavgjort räckte för båda lagen för att gå vidare. Det säger väl allt?

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Söderling föll mot Nadal, världstvåan

En match som pågått i flera daga, ända sedan i lördags till idag onsdag, blev det för Söderling mot världstvåan Nadal. Nadal vann i avgörande sett med 7-5, så nog kämpade Robin Söderling bra.

Han gjorde vad han kunde, Söderling, men räckte inte riktigt till mot Nadal och det var väl också Därmed är Nadal klar för åttondelsfinal.

Jonas Arnesen som bloggar från Wimledon för Svenskan tycker att Robin Söderlind verkligen visat vilken fajter han kan vara, för han kämpade bra.
Vi konstaterar att vi är avundsjuka på Arnesen som får ha som jobb att blogga från Wimbledon. Vi får nöja oss med att se matcherna via Sport-Expressens sändningar.

Mer om matchen hos Svenska Dagbladet och Aftonbladet som har rubriken : Bittert, Söderling.
Dagens Nyheter.


Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Tuesday, July 3, 2007

Skön stämning på Råsunda

AIK besegrade Trelleborg på hemmaplan med 2-0.

Det var en rätt så skön stämning på Råsunda när AIK med bland annat debutanterna Nils-Eric Johansson visade prov på strålande försvarsspel och argentinarna Lucas Waldemarin och Mauro Ivan Obolo. Den sistnämna gjorde första målet och spelade dessutom fram till slutresultatet 2-0 och på norra stå skrek fansen Argentina i kör.

Uppenbarligen har AIK:s satsning redan börjat betala av sig och förutom en stund i andra halvleken dominerade stockholmslaget matchen helt. Om framför allt Obolo kan hålla samma klass som idag finns det en rätt så stor chans för AIK att börja klättra i tabellen - för sett till spelarmaterialet är en niondeplats inte alls godkänt.

På måndag spelar AIK på Råsunda mot fjolårsmästarna Elfsborg som föll tungt mot Halmstad under kvällen. Den matchen slutade 3-0 till Halmstad.

Skrivet av Cobran

Denna post är dubbelpostad, finns i vår kulturblogg också.

Andra som också var på matchen:
Dagens Nyheter
Aftonbladet

Övrig allsvesk match igår:
Halmstad tog femte hemmasegern


Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Monday, July 2, 2007

Wimbledon, Copa America, övergångar och mitt i alltihop: vinter-OS

Sportevemang och händelser med sportig touch vi ska ha koll på den här veckan är bland annat:
Wimbledon förstås. Just nu är det uppehåll med regn och Robert Söderling spelar mot Nadal.

Fotbollsövergångar är på tapeten just nu. Senaste vi hörde om var brasilianske da Silva som går till Arselan för att ersätta Henry i anfallet.

Copa America har vi extra koll på, en av oss kollar alla matcherna. Spännande att Mexico lyckats så bra hittills och leder A-gruppen efter två raka segrar.

Sedan lite vintersport mitt i alltihop: Vem ska få arrangera vinter-OS:
SvD: Tung trio jagar OS
Sochi, Salzburg eller PyeongChang? Rysslands president Vladimir Putin, Österrikes förbundskansler Alfred Gusenbauer eller Sydkoreas president Roh Moo-hyun? När Internationella olympiska kommittén (IOK) på onsdag utser olympisk vinterarrangör för 2014 står statsöverhuvuden på rad i hopp om att övertyga ledamöterna att välja rätt stad.

Jag jobbade en gång i tiden på en sportredaktion i Östersund när Östersund/Åre hade ansökt om att få arrangera OS. Jag vet vilka kval de ansökande städerna och deras sportredaktioner har dessa dagar före beslutet.

Sunday, July 1, 2007

Brasilien= Robinho

Det går inte att säga att Brasilien imponerat hittills i Copa America (sydamerikanska fotbollsturneringen som pågår nu i Venezuela). Visserligen vann Brasilien över ett kämpande Chile med 3-0, men den segern borde heta Robinho-Chile.

Robinho gjorde hatttrick och är den spelare som glänser till och ofta är för bra, för snabb, för att övriga brassar ska hänga med.

Brasilien hade svårt i början att komma in i matchen men hade tur att de fick en straff, som Robinho förvaltade väl.

Kul att Canal Plus sänder hela turneringen så vi kan se matcherna själva och inte bara behöver lite på vad tidningarna refererar.

Här lite mer om matchen från DN.

Brasilien leder dock inte sin grupp, det gör ju Mexico som fortfarande är obesegrat i gruppen. Förmodligen är Brasilien rätt nöjda med att bli tvåa i gruppen. Då möter de inte Argentina förrän i final, i så fall, om de tar sig hela vägen dit.


Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Gubbiga sportvärlden va? Trosor i fokus på presskonferensen

Är sportens värld inte lite väl gubbig ibland?

Om en tjej råkar ha röda trosor, då blir det chafs och snack om det. En framstående tennis-spelare i Wimbledon har röda trosor och på presskonferensen blir hon utfrågad om detta istället för några idrottsliga frågor. Hade det varit samma sak om en man haft röda kalsonger?

Aftonbladet:
Ryskan Tatiana Golovin tog på sig sina röda trosor och gick in i Wimbledons första omgång. På den efterföljande presskonferensen blev hon utfrågad – kring valet av trosor.


Det blev inte många matcher i Wimledon igår, för svenskarnas del inga alls:
Regnet stoppade såväl Jonas Björkman som Robin Söderling i Wimbledon på lördagen. Närmast spel kom Söderling som hann värma upp mot Rafael Nadal innan ännu ett regnavbrott. Nu får båda svenskarna vänta till på måndag. (Dagens Nyheter)


För att prata en sport där männen och gubbarna dominerar ännu mer så var det en stor dag för Ferrari igår i Formel 1-loppet i Frankrike:
Andra segern för Räikkönen
Det blev dubbelt Ferrari i Frankrikes Formel 1-lopp. Kimi Räikkönen vann före Felipe Massa på Magny-Cours-banan. Succérookien Lewis Hamilton blev trea.

Då får vi kontra för balansen skull med att hålla tummarna för Annika Sörenstam som måste vara jättefokuserad idag för att alla bollar ska trilla rätt och rulla rätt i golfens US Open:
Dagens Nyheter
:
Sörenstam tio slag efter
Annika Sörenstam gick på par när den tredje rundan i US Open färdigspelades på söndagseftermiddagen. Totalt är hon tio slag efter täten.



Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,