Saturday, June 30, 2007

Heja Sofia som tog EM-guld

Mitt i alla fotboll (Copa America) och tennis (Wimbledon) där herridrotten tar mest plats är vi glada över att idag läsa om en svenska damidrottare som tagit EM-guld, och i en så tuff och kraftkrävande sport som kanot.

EM-guld till Paldanius
Sofia Paldanius tog guld på 1.000 meter vid kanot-EM i spanska Ponteverda. (Ur DN)

Uppdatering:
Svenska Dagbladet berättar också om Sofia Paldanius bragd, och för tillfället ligger nyheten dessutom nästan överst på webbupplagan. Det är helt rätt.


Andra bloggar om: , , , , , , , ,

USA fick knappt röra bollen när de mötte Argentina

Såg på Argentina mot USA i Copa America, sydamerikanska fotbollsturneringen. Det började riktigt spännande med att USA fick en straff som Eddie Johnson satte säkert och USA ledde. Men sedan fick USA knappt röra bollen och Argentina vann med 4-1.

Argentina är det lag som imponerat mest under turneringen hittills. Brasilien utan flera av sina bästa spelare är inte alls i den klass som vi har rätt att vänta oss.

Tar de brasilianska spelarna inte Copa America på allvar? Frågan måste ställas.

Argentinas spelare däremot var tända och satsade. Jag undrar lite om DN:s reporter och jag såg samma match. Han skriver nämligen:
Argentina, med Riquelme tillbaka i laget, besegrade USA med 4-1 i nattens Copa América. Men det var en seger som satt hårt inne.


Hårt inne? USA fick ju knappt röra bollen?

Mer från Copa America:

Santa Cruz sänkte Colombia
Lars Lagerbäcks mardröm inför VM i Tyskland, Roque Santa Cruz, är nu även hela Colombias mardröm. Paraguay besegrade Colombia i Copa America med 5-0 (1-0) och Santa Cruz gjorde de tre första målen.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Friday, June 29, 2007

Första domutslaget i Blåvitt-affären: spelaren friades och ledarna fälldes

Det blev fällande domar för två av de tre åtalade i målet om misstänkta ekonomiska brott i IFK Göteborg. Förre klubbdirektören Mats Persson och förre kassören Jan Nilsson dömdes till ett års fängelse vardera. Spelaren Stefan Selakovic frikändes. (från Svenska Dagbladet)


Upprinnelsen till hela affären var utbetalningar till spelarna Peter Ijeh och Stefan Selakovic.

När Ijeh kontrakterades 2003 fanns inga pengar till sign-on-fee, han fick i stället en gåva från kassören Jan Nilsson i form av aktier värda drygt 1,2 miljoner kronor, som inte beskattades.


Det här var affären som gjordes i stor skala. I mindre skala är väl idrottsrörelsen uppbyggd på sådant?

Inte för att jag på något vis vill försvara svartaffärer. Verkligen inte. Företag som Blåvitt bör ha råd att betala sina spelare vitt.

Spelaren Stefan Selakovic som var åtalad frikändes.

Referens:
Aftonbladet: Selakovic friades.
DN: Selakovic friad - övriga fälls

Stackars Blåvitt förresten, ena motgången efter den andra. För några dagar sedan åkte de på rejält stryk av Hammarby.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Thursday, June 28, 2007

Skrällarnas natt i Copa America när brassarna fick stryk

Nattens omgång av Copa America i fotboll bjöd på två överraskningar: Chile besegrade Ecuador med 3-2 och Mexiko slog regerande mästarna Brasilien med 2-0.

I matchen mellan Brasilien och Mexikos femte minut fick brassarna ett mål felaktigt bortdömt för offside. Reprisen visade tydligt att Diego var på rätt sida om försvararna. Redan i halvtid hade Mexiko gjort sina båda mål så i andra halvlek låg fokus på att försvara sin ledning vilket man lyckades med då Brasilien trots spelmässigt övertag inte lyckades få bollen i mål. Precis innan matchen slutar kontrar Mexiko och en spelare kommer fri och rundar målvakten men missar öppet mål - men vad gör det när de redan vunnit och visat alla att de verkligen är att räkna med i årets Copa America.

Mer om matcherna hos Dagens Nyheter:
Chockar Brasilien fick stryk
Chile vände mot Ecuador

och Aftonbladet (som har bra bevakning av Copa America):
Kalldusch för Brasilien
Så här spelas Copa America


Andra bloggar om: , , , , , ,

Tuesday, June 26, 2007

Skräll direkt i Copa America - jag har vänt på dygnet för att följa matcherna

Copa America inleddes under natten 26 juni till 27 juni med mötet mellan Uruguay och Peru. Och där blev det en skräll då Peru vann med tre mål.

Uruguay som trots att de saknade sin största stjärna i form av Zlatans anfallskollega i Inter Alvaro Recoba räknades som favoriter inledde turneringen med förlust. Peru tog redan i första halvlek ledningen med 1-0 på hörna, målskytt försvarsspelaren Villalta.

I andra halvlek blev spelet betydligt tuffare (fem gula kort jämfört med första halvleken då domaren enbart behövde visa ett).

I Uruguay hade mittfältaren Christian Rodriguez kommit in och han visade sig vara på spelhumör men trots det så var det Peru som kunde kontra in 2-0 genom Marino i 70:e matchminuten och vid det här laget var matchen redan avgjord. Matchens bästa spelare Jose Paolo Guerrero som till vardags spelar i Hamburg fastställde slutresultatet 3-0 i 89:e minuten.

DN: Effektivt Peru lamslog Uruguay
Peru fick en flygande start med en 3-0-seger över 14-faldiga mästarna Uruguay, efter att ha gjort mål på samtliga målchanser.


Hemmanationen Venezuela spelade mot Bolivia i en match som slutade 2-2.

I natt spelar en av turneringens tungviktare - Brasilien - sin första match mot riktigt bra motstånd i form av Mexiko. Nattens andra match är mellan Ecuador som gick till åttondelsfinal i VM och Chile.

Alla matcher i Copa America sänds live på Canal Plus.

Här finns en matchguide med tider för alla matcher.

Från Cobran som vänt på dygnet för att kunna följa matcherna och kunna rapportera om dem.

Tips: Svenska Dagbladet har en bra intervju inför Copa America med argentinske stjärnan Carlos Tevez som är sugen på revansch sedan förra turneringen.
Sommarens internationella fotbollsabstinens är över. Inatt startar Copa América, där Sydamerikas bästa landslag ska koras. SvD har talat med den argentinska stjärnan Carlos Tevez som är ute efter revansch för den förra Copa América-finalen. –Det var min karriärs största besvikelse, säger West Ham-anfallaren.



Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Monday, June 25, 2007

Som väntat vann Federer första matchen



Som väntat vann Federer (rankad som nummer ett i världen) sin första match i årets upplaga av Wimbledon med 3-0 i set. Federer slog rätt lätt ut slog ut ryske Teimuraz Gabasjvili med 6-3, 6-2, 6-4.

Federer har nu vunnit 49 matcher på gräs i rad och den femtionde lär komma nu i andra rundan mot vinnaren mellan Del Potro (rankad 55) och Sanguinetti.

Federer jagar nu Björn Borgs rekord i antalet Wimledon-titlar vunna i rad. Om Roger Federer vinner i år tangerar han Borgs rekord på fem stycken.

Sportexpressen sänder hela turneringen.

Jag fick vänta en bra stund framför tv:n innan matchen kom igång. Det var regnuppehåll. Svenskans utsände tror inte på att Federer kommer att lyckas.

Finalförlusten i Paris tog hårt mentalt eftersom han förberett sig hårdare än någonsin och spelade sin bästa grustennis.
Motståndarna har tappat lite av respekten för schweizaren som åkt på några överraskande förluster.
Federer själv var mer nöjd än SvDs utsände, se här referat från DN:
Schweizaren jagar sin femte raka Wimbledon-titel. Första steget är avklarat.
- Jag är nöjd med min insats, jag spelade solitt. Han gjorde en okej match också, men det kändes bra, säger Federer på presskonferensen efteråt.


Postat av Cobran


Andra bloggar om: , , , , , , ,

Jämställt mellan män och kvinnor i Wimbledon


Wimbledon är i fokus nu: den mest prestigefyllda och traditonsrika tennisturneringen.
Wimbledon är också namnet på en stadsdel i London, 13 km sydväst om Londons centrum. Och där finns den stora tennisanläggningen med plats för över 400 .00 åskådare, där de brittiska utomhusmästerskapen Wimbledon Championships spelats sedan 1877.

Sverige kanske inte får någon i final där den här gången, fast man vet aldrig. Vi har ett svenskt hopp i Jonas Björkman som slår ett rekord eftersom han spelar sin 55:e Grand Slam-turnering.

Men Björkman får nog ursäkta, den svensk som trots att han inte är med i turneringen ändå är hetast just nu är nog Björn Borg. DN berättar att det surras om Borg i London nu, om att Federer jagar hans rekord.
Borg är den ende i modern tid som vunnit Wimbledon fem år i följd (1976-1980).

Federer jagar förstås det rekordet. Roger Federer inleder jakten på Björn Borgs rekord - fem raka titlar. I öppningsmatchen möter han Teimuraz Gabashvili.

Det blir mycket snack om herrspelarna, men det finns en damdel också, DN berättar:
Hösten 2004 blev Amelie Mauresmo Frankrikes första världsetta i tennis, men det var först i fjol hon lärde sig besegra både sina nerver och sina finalmotståndare. Nu hoppas hon bli den första sedan Serena Williams 2003 att försvara sin Wimbledontitel.


Jämställt har det blivit när det gäller prispengarna: För första gången i Wimbledons historia får herrarna och damerna lika mycket i prispengar. Segrarna håvar in 700.000 pund, motsvarande 10 miljoner kronor. Gillar du att läsa korta fakta och roliga detaljer, har DN listat sådana inför Wimbledon.

För övrigt kan jag tala om att just nu när Federers öppningsmatch skulle visar i tv, Sport-Expressens kanal, är det uppehåll för regn i London.


Andra bloggar om: , , , , , ,

Sunday, June 24, 2007

Jo, jag ska stanna uppe på nätterna för att se Copa America


Copa America är den sydamerikanska motsvarigheten till EM med undantaget att två lag utanför Sydamerika också deltar. Den här gången är det USA och Mexico som är inbjudna.

För första gången i historien arrangeras ett stort fotbollsarrangemang i Venezuela. Presidenten Hugo Chavez har totalt lagt ner 900 miljoner dollar på förbättrad infrastruktur för att landet ska fungera bra under fotbollsturneringen.

Det här är en turnering som förstås är av stort intresse för världens fotbollsintresserade med tanke på vilka stjärnor som kommer att vara med och spela i till exempel Brasiliens lag och Argentina.

I Sverige kan du följa Copa America i Canal Plus. Första matchen är sent på tisdag kväll. Jag tror jag läst rätt i tablån på Canal Plus Sport 1:
23:55 COPA AMERICA 2007: Uruguay-Peru
02:40 COPA AMERICA 2007: Venezuela-Bolivia

Jodå, jag är ledig denna veckan och kommer att ha koll och rapportera från matcher.

Cobran


PS:
Några nyheter i svenska tidningar kring Copa America och de sydamerikanska lagen:

Ronaldinho vilar under Copa America
Först tackade Milans mittfältsmotor Kaka nej, nu har även Barcelonas bolltrollare Ronaldinho lämnat in en begäran om att få vila. Ronaldinho hävdar att han är för trött för att spela efter en lång säsong.

Afonso uttagen i Copa America-trupp
Två träningslandskamper räckte för Afonso Alves att övertyga förbundskapten Carlos Dunga om en plats i Brasiliens trupp till Copa America.

Allsvenskan populärt skyltfönster för brassar
Att ex-allsvenska Afonso Alves tar en plats i det brasilianska landslaget öppnar för fler toppbrassar i allsvenskan. –Spelarna har märkt att man kan ta steget ut i Europa från spel i Sverige, säger agenten Oliver Cabrera.

Fifa-beslut väcker ilska
La Paz I slutet av maj förbjöd Fifa spel på höga höjder, över 2500 meter över havet. Förbudet har väckt raseri i länderna längs Sydamerikas västkust, där Anderna löper som ett pärlband. Värst drabbat är Bolivia, men även Peru, Ecuador och Colombia ser beslutet som ett dråpslag mot dem. Ilskan riktas inte mot européerna, utan mot grannländerna Brasilien och Argentina.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ----------
Detta inlägg har vi också postat i vår andra blogg: Kulturbloggen.

Niclas Fasth visade att han är en av världens bästa golfspelare


Det börjar bli dags att lära sig lite nya namn när det gäller svenska golfspelare. Jag har varit lite dålig på att ha koll på dessa, har mest försökt följa vad som händer med Sörenstam. Men det finns elit på herrsidan också.

Niclas Fasth är namnet på en göteborgare, som jag som sportintresserad borde känt till tidigare också. Men nu vet jag i alla fall att han är en av världens bästa golfspelare just nu.

Dagens Nyheter:
En 35-årig göteborgare är en av världens bästa golfspelare just nu. Det visade Niclas Fasth med all önskvärd tydlighet när han på söndagen vann Europatourtävlingen i München.


När jag kollar runt lite och googlar märker jag att jag verkligen inte haft koll på svenska golfeliten på senare tid: för Niclas Fasth har tillhört toppen ett bra tag.

Wikipedia:
Niclas Fasth, född 29 april 1972 i Göteborg är en svensk golfspelare.

Som amatör vann Fasth en individuell tävling och tre lagtävlingar. Han blev professionell 1993 och samma år vann han tre tävlingar på Challenge Tour. 1996 förlorade Fasth sitt kort på PGA European Tour på grund av för lite inspelade pengar men återtog det snabbt 1997. Samma år kvalificerade han sig för spel på den amerikanska PGA-touren, men spelade samtidigt på Europatouren och klarade inte av uppgiften. Han fick återgå till spel på Challengetouren 1999.

Han tog beslutet att koncentrera sig på Europatouren vilket har resulterat i sex segrar och bra placeringar i övrigt. 2001 kom han tvåa efter David Duval i The Open Championship. Det var första gången han spelade i en major och framgången innebar en plats i Europas Ryder Cup-lag 2002.

Fasth har under sin karriär spelat in över 44 miljoner kronor.



Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Snart blir det möjligt att bli ensamägare av AIK eller Djurgården

Svensk fotboll är en megaindustri. Sporten omsätter 2,2 miljarder kronor om året och ingen annan idrott kommer ens i närheten inom kategorier som största publiksiffror, flest medlemmar och mest tv-tid.
Ur Svenska Dagbladet som gjort en längre intervju med Lars-Åke Lagrell, ordförande i Svenska fotbollförbundet sedan 17 år, och bland annat pratat om hur fotbollen svängde och anpassade sig från att först ha varit negativ till att fotboll sändes i tv.

– Vi var rädda att publiken inte skulle komma, erkänner Lagrell och fortsätter:
– Först kompenserade Tipstjänst för publikbortfall, men vid en ord­förandekonferens bestämde vi oss: inte en spänn för bortfall. Vi ska vända trenden i stället. Jobba med arrangemangen. Man kan inte ha fotboll i tv med tomma läktare, det är förfärligt.

Ja utvecklingen har gått fort och det har hänt otroligt mycket sedan dess. Idag kan en fotbollsintresserad se fotboll i stort sett dagligen. Där finns hur många sportkanaler som helst i tv, och via Internet finns det massor av fotbollssändningar.
Den som är intresserad av tyska bundesliga kan via de olika lagens hemsidor följa lagets matcher och så vidare. Fotboll har blivit en megaindustri.

Det är på gott och ont, förstås. Småknattar som i alltför tidig ålder rankas och sorteras bort om de inte håller måttet, föräldrar som skriker som galningar på sina telningar. Sådant har jag sett inom knattefotbollen. Men jag har också träffat på många ledare som på ideell bas håller ihop ett lag och försöker låta alla utvecklas.

De här två sidorna av en sport hänger ihop: den stora, breda basen är nog förutsättningen för att proffsen ska få en publik som är villig att betala för matcher eller för tv-sändningar. Villiga att köpa tröjor och skor och annat som säljs i fotbollsstjärnornas namn.

Men hur långt är fotbollen på väg att kommersialiseras? Ur SvD:

Det pågår en utredning om att man i Sverige, som i till exempel England, ska kunna äga ett fotbollslag till hundra procent. Nu krävs att föreningen är majoritetsägare. Riksidrottsmötet kan ta det nya beslutet om två år, tror Lars-Åke Lagrell som bytt fot här också. Fotbollsförbundet arbetade aktivt emot bolagisering när den började aktualiseras. Lagrell hjälpte till att skapa en kompromiss då.
Då blir fotbollen ren affärsverksamhet.


Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Saturday, June 23, 2007

Tyson Gay satte världsårsbästa i motvind och Stefan Holm vann Europacuptävlingen

Två mycket intressanta friidrottsnyheter från idag:

Tyson Gay imponerade våldsamt när han i motvind (-0,5) vann 100-metersfinalen vid de amerikanska VM-uttagningarna i Indianapolis på 9,84, världsårsbästa.

Tyson Gay noterade under 2006 personbästa på 100 meter med 9,84 s och på 200 meter med 19,68 sekunder (det är tredje bäst genom tiderna efter landsmännen Michael Johnson och Xavier Carter, samt samma tid som namibiern Frankie Fredericks).

Gay är den som sprungit snabbast genom tiderna över 100 och 200 meter. Carl Lewis sprang till exempel på 9,86s och 19,75 s.

För svensk del är det intressant att
Stefan Holm vann Europacuptävlingen. Fast inte genom att han var i bästa form, konkurrenterna rev ut sig. Tävlingen gick i Vasa, i Finland. Holms vinnarhopp i höjdhoppet var 2.30.
Den andra i svenska laget vann sin gren var Johan Wissman som sprang på 45,77 i årsdebuten på 400 m.

Svenska Dagbladet drar slutsatsen efter Europacupstävlingarna att Sverige är långt ifrån att ha något topplag just nu:
Det var många årsbästan, och några personliga rekord av svenskarna, när den första dagen av två i Europacupens andradivision i Vasa summerades på lördagen. Trots det är de svenska friidrottslandslagen en bra bit efter ledarnationerna. Damerna ligger fyra, 16 poäng efter Storbritannien , och herrarna sexa - 10,5 poäng efter ledande Holland.
Referens:
DN berättar om Tyson Gays 100-meterslopp.
DN: Holm vann utan stabilitet

Uppdatering: Nu har jag hört mer om Wissmans lopp. Han gjorde tydligen ett kanonlopp:
Johan Wissmans satsning på 400 meter ser ut att bära frukt. I sitt första lopp på distansen på två år utklassade han Europamästaren och vann loppet överlägset.




Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Thierry Henry, världens bäste fotbollsspelare går till Barcelona



Thierry Henry lämnar Arsenal för Barcelona. Det bekräftar den franske anfallstjärnan på lördagen.

Thierry Daniel Henry, född 17 augusti 1977 i Paris, är en fransk fotbollsspelare. Anfallare (tidigare även yttermittfältare).

Henry spelar till vardags i det engelska topplaget Arsenal FC. Han är känd för att kunna ta sig förbi försvarare i hög fart med bollen under full kontroll.

Thierry Henry är född i Paris men hans far är från Guadeloupe och hans mor från Martinique.

Som fotbollsspelare fostrades han på den högt aktade franska fotbollsakademin Clairefontaine, som producerat många av dagens franska stjärnor, mellan 1990 och 1992. Därefter plockades han efter ett år i Versailles till topplaget AS Monaco av Arsene Wenger som han senare skulle få som tränare i Arsenal. Efter guld och succé i VM på hemmaplan 1998 såldes han till den italienska storklubben Juventus. Efter ett halvår där som yttermittfältare vantrivdes han och såg sig om efter en annan klubb. Han slog följe med ett par av sina franska vänner (bla. Patrick Vieira och Emanuel Petit) till Arsenal som nu tränades av Arsene Wenger. Där har han blommat ut till vad många anser är världens bästa fotbollsspelare.

Det finns förstås flera hemsidor som hyllar honom:
114 Henry.com
Här en supporters hemsida som samlar på massor av information om Thierry Henry.

DN berättar om Henrys övergång till Barcelona:
På fredagen kom Barcelonas vicepresident Ferran Soriano och Arsène Wenger överens om affären. Arsenal får 220 miljoner kronor och den franske landslagsforwarden kommer att skriva på ett fyraårskontrakt med den katalanska klubben.

- Jag har valt Barcelona för den fotboll de spelar, för klubbens historia och arenan, säger Henry.


Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Friday, June 22, 2007

Nu håller vi tummarna för Björkman i Wimbledon

På måndag startar en av de stora grästurneringarna i tennis: Wimbledon. För svensk del ser det nog ljusast ut för Jonas Björkman. Förra året tog han sig till semifinal och lottningen nu ser väldigt bra ut för Björkmans del.

Ur SvD:
Jonas Björkman inleder mot spanske kvalspelaren Fernando Vicente och vägen till kvartsfinal ser klart överkomlig ut för smålänningen som har många poäng att försvara eftersom han förra året gick till semi.

Den svenske veteranen är seedad 20 och första seedade spelare han kan stöta på är spanjoren Tommy Robredo (seedad 11). Men på gräs motsvarar Robredo inte sin seedning och han kan få problem redan i första matchen mot amerikanen Robert Kendrick. Även australiske serve/volleyspelaren Wayne Arthurs har kvaliteter som kan stoppa Robredo från en plats i tredje omgången.


DN berättar också om Björkmans och de övriga svenskarna lottning i Wimbledon:
35-årige Björkman är bäst seedad av svenskarna på 19:e plats. Robin Söderling, seedad 28:a, möter belgaren Olivier Rochus, medan Thomas Johansson får spela mot fransmannen Gael Monfils
Björkman får några dagar extra att vila på också, för han förlorade i semi Nottinghams ATP-turnering.


Andra bloggar om: , , , ,

Ljungberg kommer nog att kunna vara med på VM i höst

Hanna Ljungberg skadades ju så oturligt under damlandslagets EM-kvalmatch i fotboll mot Ungern. Och alla blev vi oroliga att hon inte ska kunna vara med på VM i höst.

Den svenska VM-truppen tas ut den 14 augusti och den 11 september spelar Sverige VM-premiär mot Nigeria.

Nu får vi positiva besked, troligen kommer Hanna Ljungberg att vara rehabiliterad tills dess. Dagens Nyheter berättar:
Landslagsläkaren Johan Leanderssons bedömning är att skadan tar 4–6 veckor att läka.
Om en månad ska Hanna kunna spela med Umeå i allsvenskan igen, om allt går som planerat.

Svenska Dagbladet ger samma positiva besked.

Simon Bank i Aftonbladet betonar hur viktigt det är att Hanna Ljungberg är med i VM-truppen:
Finns det minsta lilla chans att Hanna Ljungberg kan spela i VM så ska hon finnas med i truppen.
Så bra är hon, så viktig är hon för landslaget.


Andra bloggar om: , , , , , ,

Wednesday, June 20, 2007

7-0 till Sverige i EM-kvalet i fotboll

Ja, lätt gick det för svenskorna i EM-kvalet i fotboll mot Ungern. Matchen spelades i Karlstad och svenska damerna vann med 7-0. Ändå blev Hanna Ljungberg skadad tidigt i matchen och var tvungen att gå av plan.

Målskyttar var:
Victoria Svensson 2 mål, Stina Segerström 2 mål, Hanna Marklund, Therese Sjögran och Therese Lundin. DN: Enkel seger för Sverige

Trist nog var Hanna Ljungberg rejält skadad och nu spekuleras det i att hon kanske inte kan vara med i VM i Kina.
Den 2 september reser svenska damlaget till Kina och VM-premiären för svenskorna är den 11 september mot Nigeria.

Aftonbladet hyller Victoria och har ett snyggt bildspel från matchen:
Målformen håller i sig för ”Vickan”
Två nya baljor när Sverige vann med 7–0
Sverige fick en drömstart mot Ungern – redan efter 22 minuter stod det 3–0.
EM-kvalmatchen slutade 7–0 efter att Victoria Svensson och Stina Segerström blivit tvåmålsskyttar.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Zlatan till Real Madrid, Svennis till Manchester C och Eguren till Schalke?

Oj vad det surrar i luften om rykten om köp av spelare, och av tränare också för den delen. Nästan 500 miljoner kronor är Real Madrid redo att betala för Zlatan. Ja nu när Beckham lämnar Real kan Zlatan vara en ersättare. Fast å andra sidan har de ju helt olika spelstil.

Svennis är på väg att bli tränare i Manchester City hör vi ryktesvägen, och i Svenska Dagbladet. Men han har några fler anbud, verkar det som. Många vill ha honom som tränare. Fast Svennis agent förnekar att Svennis håller på att förhandla med Manchester City.

Svenska Dagbladet om Real Madrid och Zlatan:
Enligt den italienska tidningen Tuttosport är Real Madrid berett att betala 50 miljoner euro (470 miljoner kronor) för Zlatan Ibrahimovic. Enligt spanska medier finns Interanfallaren högt upp på Reals önskelista tillsammans med Milans mittfältare Kaka, det är dock oklart om Madridklubben har råd att köpa båda storstjärnorna.
DN berättar också om Real Madrids eventuella köp av Zlatan.

Igår vann Hammarby derbyt i herrfotbollens allsvenska mot Djurgården - och det var Eguren som var matchhjälten som gjorde två mål. Det sänkt knappt Egurens aktier. Han kan vara på väg till tyska laget Schalke. Synd för Hammarby att bli av med en så målfarlig spelare.

Svenska Dagbladet uppger att Eguren kan vara på väg till Schalke redan i sommar.

Uppdatering: Ännu en svensk spelare verkar vara på väg till tyska bundesliga. DN berättar:
Djurgårdsförsvararen Matias Concha ser ut att flytta till tyska Bochum. Högerbacken skriver på ett fyraårskontrakt under torsdagen, uppger Bochum på sin hemsida
.




Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Tuesday, June 19, 2007

Hammarby vann Stockholmsderbyt

Tänk att Hammarby vann Stockholms-derbyt i herrfotbollens högsta serie, och inte med små marginaler heller: 2-0 var segern över Djurgården.

Robert Laul på fotbollsbloggen hade tippat på seger åt Djurgården. Skönt att också experter har fel i denna bollens värld.

Bajen vann med två mål och Sebastian Eguren gjorde både målen. Det betyder att Hammarby hänger kvar i övre delen av tabellen med vittring på toppen.

Jag var inte på plats utan får lita på vad jag hört andra berätta och vad SvDs sportreporter rapporterar:
Djurgården bar favoritskapet inför derbyt på Råsunda. Tre raka segrar vittnar om stark form och en seger mot Bajen hade gett serieledning.

Men istället var det Hammarby som tog chansen. Starkt försvar, bra
kontringsspel och två mål av Sebastian Eguren fick Bajen att ansluta sig till tabellens övre grupp efter en tung period.
DN berättar om matchhjälten Eguren:
Eguren sänkte Djurgården
Efter tre matcher utan seger vände det för Hammarby i derbyt mot Djurgården. Mittfältaren Sebastian Eguren blev matchhjälte med sina två mål när Hammarby vann med 2-0 (1-0) inför 23.545 åskådare.


Till Hammarbys hemsida säger tränaren Tony Gustafsson.
- Vi var starkare både på plan och läktaren.

För att vara cyniskt elak: ja vi märkte det. Det var tydligen Djurgårds-supportrar som greps av polisen då det slagit sönder puben Londoner. När det nu var Djurgårdens supportrar som var värst ikväll var det bra att Hammarby vann.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Idiotiska fotbollshuliganer som slår sönder en pub

Puben Londoner på Karlavägen är sönderslagen, ringde en kompis till mig precis och berättade.

Han hade sett en del galningar också komma därifrån. I medier rapporteras det att det varit huliganbråk i Stockholm, på Östermalm, i samband med med derbyt i fotbollsallsvenskan mellan Djurgården och Hammarby.

Det är helt idiotiskt, vad är det som händer i skallen på supportrar när de ger sig på oskyldiga bord och pubar? Puben Londoner har väl aldrig gjort dem något? På vilket sätt hjälper det deras lag att de i sitt ursinne slår sönder saker. Dessutom före avspark.

Enligt DN är det Hammarbys supportrar som slagit sönder puben Londoner
.
Uppdatering och rättelse: Nu uppges det att det är Djurgårdens supportrar som slog sönder puben.
120 djurgårdssupportrar har gripits misstänkta för våldsamt upplopp, sedan de slagit sönder en pub på Östermalm på tisdagskvällen.


Över 100 supportrar är omhändertagna, uppger Svenska Dagbladet.

Samtliga huliganer som förstört borde på portförbud till samtliga landets fotbollsarenor i ett år. Minst.


Andra bloggar om: , , , , , , ,

Monday, June 18, 2007

Det har tagit några år att fixa generationsbytet, men nu väntar EM för handbollsherrarna

Jodå, det blir EM-spel för svenska herrlandslaget i handboll. Skönt.
Fast det satt hårt inne, den avgörande matchen mot Rumänien började inte särskilt lyckat precis. Sverige hade elva mål till godo från mötet före, men ganska snart verkade det som om rumänerna skulle lyckas ta igen det.

Genom att rumänerna punktmarkerade både Ljubomir Vranjes och Kim Andersson fick svenskarna inte ordning på sitt spel, vilket gjorde att 7-8 förvandlades till 9-18. Snacka om panik i svenska laget.

Det som skulle bli en promenad i parken blev en riktig rysare. Efter drygt 20 minuter hade Rumänien tagit in nio av de elva mål Sverige hade till godo.


Svenska laget orkade vända och kom upp till oavgjort innan rumänerna satte in sitt sista ledningsmål. Att Rumänien vann med ett mål gjorde inget, Sverige hade ju som sagt flera mål till godo sedan förra mötet. Nu väntar EM.

Det har tagit några år för herrlandslaget att göra sitt generationsbyte.

Det var ett par år sedan herrlaget spelade i en stor turnering. Handbollsentusiaster som jag har gått här och väntat på att de ska bli tillräckligt skarpa igen. Vi var rätt bortskämda med handbollspriser under Bengt Johansson era som förbundskapten.

* VM 2 guld, 2 silver, 2 brons
* EM 4 guld
* OS 3 silver

Bengt Johansson som var den stora succétränaren slutade som tränare för herrlandslaget 2004. I den vevan slutade de flesta av de dåvarande stora svenska handbollspelarna. Det har tagit tre år för Ingemar Linnéll som tog över att få ett gäng som är starkt nog att ta sig till EM.

Handbolls-EM 2008 spelas i Norge.

Men däremot bör vi nog inte vänta oss medalj för svenska laget, det verkar de flesta experter ense om. Svenska Dagbladet har tagit ett snack med bland annat Staffan Olsson:
– Nej, men om 3–4 år kan vi nog vara med och tampas om medaljerna igen, säger Staffan Olsson
Relaterat:

Dagens Nyheter:
Efter två missade mästerskap är Sverige tillbaka i handbollens finrum när EM avgörs i Norge 2008. Rumänien vann mot Sverige med 34-33 (18-16) i Costanta men det räckte inte eftersom Sverige vann med hela elva mål på hemmaplan.


Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Thursday, June 14, 2007

Sverige bra i rullstols-tennis

Att sporta och idrotta är nyttigt på många sätt och vis. Sport och idrott är viktigt för människor, både för att hålla igång fysiskt, för att koncentera sig, fokusera, för att svettas och göra av med kalorier, för att kämpa för något. Ja av massor av skäl.

Det är därför uppiggande att läsa om att Sverige är riktigt bra i tennis för rullstolsburna.

Svenska Dagbladet berättar om VM i rullstolstennis som går i Stockholm just nu.

Sverige blev i kväll klart för semifinal i lag-VM i rullstolstennis som avgörs i Salk-hallen i Stockholm.
Österrike besegrades med 2-1 sedan hemmaduon Peter Wikström och Stefan Olsson vunnit den avgörande dubbeln.


Så nu håller vi förstås tummarna för nästa match. Hurra för det svenska laget.

Fakta om rullstolstennis:
Rullstolstennis är en ursprungligen amerikansk variant av tennis, som i Sverige administreras av Svenska Lawn-tennisförbundet.
Dagens omfattande verksamhet började år 1976 när den amerikanske skidakrobaten Brad Parks i samband med skidträning blev svårt skadad och därefter rullstolsbunden. Parks sökte därefter aktivt efter en lämplig idrott som ersättning för skidåkningen. Bland annat prövade han tennis och märkte att han, trots sitt rörelsehinder, hade goda möjligheter att spela. Han insåg att rullstolen behövde modifieras för maximal rörlighet. Han fick hjälp av sin personlige assistent Jeff Minnenbraker, som tillika var rullstolsfabrikant, att tillverka en lätt, stabil och rörlig rullstol. Redan året därpå arrangerade Parks och Minnenbraker en turnering i det nya spelet i Kalifornien med 20 deltagare. Parks själv vann denna första tävling.

Under de närmaste åren spreds rullstolstennisen snabbt i USA och 1980 bildades the "National Foundation of Wheelchair tennis". Brad Parks blev dess förste ordförande. Samma år spelades "US Open Wheelchair Tennis Championship". Totalt var vid den tiden ca 300 aktiva spelare registrerade. Från USA spreds spelet till Europa. År 1981 introducerades rullstolstennis i Frankrike. Till Japan, Australien och England kom spelet 1984.

Från 1985 spelas Invacare World Team Cup enligt samma modell som Davis Cup. År 1999 deltog 41 nationer i cupen. Ett antal andra större tävlingar har kommit till som "Japan Open" (1985) och "French Open" (1986). År 1987 blev sporten accepterad som gren i Paralympiska spelen. Första gången rullstolstennis spelades som OS-gren var 1992, då Randy Snow (USA) och Monique van den Bosch, Nederländerna, blev dubbla guldmedaljörer.

År 1988 bildades the International Wheel Chair Tennis Federation (IWCTF) med åtta medlemsländer (Australien, Kanada, Frankrike, England, Nederländerna, Israel, Japan, och USA). År 1997 blev IWCTF en avdelning inom the International Lawn Tennis Federation (ITF). Från 1989 möjliggör ständigt växande summor som prispengar en professionell gren inom idrotten.

Rullstolstennis är numera en etablerad och erkänd idrott som "lever ett eget, mycket framgångsrikt liv". Reklam för idrotten i form av uppvisningsspel görs också i internationella tennissammanhang, bland annat Davis Cup och Federation Cup.



Andra bloggar om: , , , ,

Tuesday, June 12, 2007

Det gör ont i ett göteborgshjärta

Djurgården tog över serieledningen i allsvenskan efter seger i prestigemötet med IFK Göteborg med 2-1 på Stockholms stadion. Alla målen kom i första halvlek. (Referens: DN)

Det handlar om herrfotboll, vilket sportjournalisterna som vanligt inte tycker är viktigt att tala om. De räknar ju inte med att andra än de redan insatta ska läsa deras texter.

Men att järnkaminerna vann...

Oj, oj, det där gör ont i ett göteborgshjärta.

Om jag inte var så trött, klockan så sen och mycket jobb som väntar i morgon skulle vi skriva mycket mycket mer.




Andra bloggar om: , , , , ,

Monday, June 11, 2007

Sonny Anderson spelade en avskedsmatch i Lyon

Under kvällen måndag 11 juni tog fotbollsvärlden farväl av Sonny Anderson, som under sin karriär var aktiv och mest känd för spel i Lyon. På plats var många storheter inom fotboll: Henry, Turam och Govou.

Matchen sändes på Eurosport och trots att det inte var en tävlingsmatch samlades otroligt många fans för att hylla sin idol och ta vara på chansen att se Sonny Anderson spela för sista gången.

Inkomsterna från matcherna gick till välgörande ändamål i form av forskning kring en nervsjukdom.

Här finns en blogg som har koll på fransk fotboll.

Sonny Anderson da Silva Nilmar (born September 19, 1970 in Goiatuba) is a football (soccer) player from Brazil. He played as a forward for Olympique de Marseille, AS Monaco, FC Barcelona and Olympique Lyonnais where he became a "legend" of the club with which he never ceased to keep contacts and where he still works now that his football career is over. He is considered to be the origin of the "Brazilian Connection" at the Olympique Lyonnais. Sonny Anderson is known for wearing his socks above his knees, and has inspired Thierry Henry to do the same: Henry does this as a tribute to him.

He's now trainer of Olympique Lyonnais strikers.

Andra bloggar om: , , , , ,

Madrid ångrar sig och vill behålla Beckham


Vi har sett Beckham (i tv) spela nyligen - och det är fler än vi som sett att han verkar vara i mycket god form. Beckham är en stor fotbollsspelare.
Det verkar vara fler än vi som upptäckt det.

Nu vill Madrid behålla honom.

Men det vill inte Beckham, han har bestämt sig för att flytta till USA.
Den 11 januari 2007 skrev han på ett femårskontrakt för klubben Los Angeles Galaxy, vilket ger honom en årslön på 44,1 miljoner kronor. Klubben hoppas nu att Beckham ska bli ett uppsving för fotbollen i USA i stort.

Ur DN:
- Vi gjorde alla våra misstag med Beckham och det är en skam att han går. Han är tillbaka på topp och spelar lika bra som han gjorde när han var i Manchester United, säger Capello till den spanska sporttidningen AS.
Capello bänkade Beckham i början av säsongen. I januari meddelade engelsmannen att han skrivit på för den amerikanska klubben Los Angels Galaxy. Capello sade då att Beckham aldrig mer skulle få spela i Real Madrid.


Ur SvT-sporten:
Capello ångrar sig om Beckham
"En skam att han flyttar"


Andra bloggar om: , , , , , ,

Lidberg slutar brottas men Figo hänger kvar - och sköna sportbilder

En stannar kvar, en slutar och härliga sportbilder.

Martin Lidberg slutar brottas (Från Aftonbladet)

”Jag har inte kvar gnistan”
Världsmästaren Martin Lidberg slutar med brottningen.
– Jag känner att jag inte har kvar den motivation och gnista som jag haft tidigare, säger Martin Lidberg.


För många är han väl just nu mest känd för att han vann Lets Dance 2007. Men han har en imporande meritlista från brottningen:
* 2003: VM-guld (96 kg).
* 2000: OS-6:a.
* 1999: 1999: VM-5:a.
* 1998: VM-brons.
* 1997: VM-4:a.
* 1996: OS-6:a (82 kg).
* 1995: VM-8:a (82 kg).
* 1994: VM-21:a (82 kg).
* 1993: VM-6:a (82 kg).

Relaterat: DN om Martin Lidberg som drar sig tillbaka.

SvD berättar också om den dansante brottaren.

En åldersman som däremot inte drar sig tillbaka än är Figo: (Också ur Aftonbladet)
Luis Figo kvar i Inter till 2008
Zlatans lagkamrat blir stannar i Milano-klubben
Luis Figo har förnyat sitt kontrakt med Inter och blir kvar under en säsong till.
Efter det blir han kvar i klubben – för att arbeta med internationella relationer.


Gillar du bra sportbilder?

Guardian presenterar ett bildspel med tio härliga sportbilder i Sport Pictures of the Week.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Sunday, June 10, 2007

Hund stoppade Björn Borgs återkomst


Björn Borg skulle spela en gräsmatch i Liverpool 15 juni.

Den femfaldige Wimbledonvinnaren skulle ha mött australiern Pat Cash, segrare i Wimbledon 1987.

Men det satte en hund stopp för.
Svenska Dagbladet berättar att Björn Borg tyvärr bara kan komma till turneringen som åskådare, för att han bitits av en hund.
Borgs golden retriever blev attackerad av en german shepherd och den 51-årige tennismästaren gick emellan. Hunden bet då Borg i högerbenet, så illa att han måste vila från tennis i sex veckor.


The two tennis legends Björn Borg and Rod Laver playing against each other in 1977, when Borg was in his prime and Laver was nearing the age of forty. Amazing shots



Andra bloggar om: , , , , , , ,

Gör fotbollen till en folkfest och något för alla i familjen



Skandalmatchen i Danmark och andra huliganbråk inom fotboll - det är en trist sida av fotbollen som lyfts fram i medier.

Men vad går att göra åt situationen? Sune Sylvén på Svenska Dagbladet ryter i och varnar för att alkohol blir allt vanligare i samband med att supportrar går på fotbollsmatcher. Han är också kritisk gentemot sportredaktioner och hur tidningar övervinklar inför vissa matcher. Jag håller med honom om det, jag tänkte också på det inför matchen mot Danmark i EM-kvalet i Köpenhamn 2 juni. Det var än den ena, än det andra som drogs fram på löpsedlarna om hur Sverige skulle kriga mot Danmark. Ur Sylvéns krönika:

En orsak, som massmediefolk sällan vill beröra, är den på gränsen till galenskap ökande upphaussningen inför varje någorlunda stort evenemang. Under en vecka fram till matchen i Köpenhamn excellerade tidningar och tv i att dra fram verkliga eller inbillade motsättningar mellan Danmark och Sverige. Trots att det inte är fråga om en kamp på liv och död, kunde man lätt få för sig att ett nederlag skulle innebära slutet för Sverige som nation.


Redigeraren har också fått till en passande rubrik för det Sylvén vill säga: Svensk fotboll stinker – av öl.

Det trista är att öldrickandet också blivit ett måste i samband med idrott. Ölställena utanför Råsunda och Söderstadion är proppfulla före matcherna och är det fråga om derby skrålas trista hatramsor fram av lindrigt nyktra supportrar.


Fast nu tycker jag det är lite som med det så kallade näthatet och att kändisbloggare slutat blogga, för att de tycker att näthatet är så elakt och jobbigt.

Det finns rötägg och det finns mycket skrämmande tendenser i en stor hop av supportrar. Tänk bara hur ett gäng på kanske hundra AIK-supportrar kan stå på en tunnelbanestation och skrika: Hata Djurgårn, hata...

Och på stationen längre bort kan hundra män i tjugoårsåldern gå på ett tåg och slå sönder det medan de skriker: Pissa på AIK, hata AIK, pissa på AIK....

Men det är den idiotiska minoriteten som syns och hörs och skapar det dåliga ryktet.

Så vad kan vi göra?

Fotboll är ju något som engagerar de flesta. Res jorden runt och packa ner en boll i ryggsäcken och plocka fram den så fort du är på en gräsmatta och du får kontakt med människor där. Bollens språk är något som förstås globalt.

Jag tror vi ska jobba medvetet och engagerat för att få flera familjer, fler tjejer och kvinnor att vara intresserade av idrott och sport och av att gå på sportarrangemang. Erbjud billiga, kraftigt rabatterade grupprabatter till alla idrottsföreningar till matcher, ha familjevänliga tillställningar på fotbollsmatcher... Ja det är bara fantasin som sätter gränser, om vi vill. Det gäller bara att vi vill: låt oss återerövra folkfesten til fotbollen.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

I Frankrike har Federer ingen chans mot Nadal


Rafael Nadal är kungen av Franska öppna. För tredje året i rad vann han tennistiteln i Paris. För utmanaren Roger Federer var det inte mycket att göra. Den enda stora titel Federer saknar är just Franska öppna. Men han hade int så stor chans, Nadal vann med 3-1 i set.

Rafael Nadal tillhör de mer sällsynta stjärnskotten inom tennissporten. Han har tagit 21 singeltitlar och vann rekordmånga 81 raka matcher på grus mellan april 2006 och maj 2007. Världsettan Roger Federer satte stopp för den sviten i finalen av Hamburg Masters. Han rankas i maj 2007 på andra plats på ATP-touren där han spelat sedan 2001. Redan 2003, vid blott 17 års ålder, placerade han sig på listan bland de hundra främsta tennisspelarna i världen, och sedan dess har karriären gått spikrakt uppåt. Sina största framgångar har han hittills nått på grusbanor (på engelska clay-court).

År 2005 vann han singelfinalen i Italienska öppna efter finalseger över Guillermo Coria. Några veckor senare vann han sin första singeltitel i en Grand Slam-turnering, Franska öppna mästerskapen, efter att i semifinalen ha besegrat världsettan Roger Federer. I den följande finalen besegrade han den argentinske spelaren Mariano Puerta (6-7, 6-3, 6-1, 7-5). Samma år vann han (efter tredje försöket) ATP-turneringen Swedish Open i Båstad. I mars 2006 finalbesegrade Nadal Roger Federer i Dubai Duty Free Men´s Open (se ATP-touren). Han upprepade sin finalseger över Federer i Italienska öppna och vann sedan åter Franska öppna efter att i finalen ha besegrat Federer (1-6, 6-1, 6-4, 7-6). I den sistnämnda turneringen slog han också Guillermo Vilas rekordserie om 53 vunna matcher i rad på grusunderlag. Han nådde finalen i Wimbledon samma år men föll mot Federer.

Nadal upprepade i juni 2007 sin finalseger mot Federer i Franska öppna genom att besegra denne i finalen med 6-3, 4-6, 6-3, 6-4. Nadal är därmed den förste manlige spelaren sedan Björn Borg (1980) som vunnit turneringen tre år i följd.



Referenser:
Dagens Nyheter:
Det går inte att besegra Rafael Nadal i Franska öppna. 21-åringen vann för tredje året i rad, och Roger Federer får vänta minst ett år till på den enda stora titel han saknar.

Aftonbladet
:
Här är tennisens gruskung nummer ett.
Rafael Nadal slog Roger Federer i finalen i Franska Öppna och tog sin tredje raka titel.
Det har ingen lyckats med sedan Björn Borg gjorde det i slutet på sjuttiotalet.

Svenska Dagbladet:
Han är 21 år och har vunnit sina 21 matcher på Roland Garros. Rafael Nadal tycks oslagbar i Öppna franska.
– Men jag tycker synd om Roger och hoppas att han en dag får vinna här, säger den spanske världstvåan.

En hyllningsfilm till Rafael Nadal:



Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Guds hand överskuggar fotbollssnacket

Spännande är det i spanska ligan i fotbollen nu.
Båda stormatcherna igår kväll, 9 juni, slutade 2-2.

Vi såg den ena matchen i tv. Real Madrid med Beckham mot Real Zaragoza. Det var en spännande match, men allt alla pratar om idag är kvitteringsmålet i Barcelonas möte med Espanyol.

Bildbevisen visar vad domaren missade, Leo Messi gjorde mål med hjälp av handen: Här visar Aftonbladet bilden.

Leo Messis insats har förstås redan fått ett namn, efter en annan stor fotbollspelare som gjorde en liknande insats: Maradona.
Maradona, som precis som Messi är från Argentina, gjorde ett liknande mål mot England 1986. Där myntades uttrycket "Guds hand" när Maradona tog ner bollen med handen.

Referenser:
Dagens Nyheter



Andra bloggar om: , , , , , , ,

Saturday, June 9, 2007

Handbollsdamerna fick nästan en revansch, oavgjort mot Rumänien

Kul att handbollsdamerna kunde ta revansch på den snöpliga förlusten i VM-kvalet mot Rumänien. Fast å andra sidan, en match som inte betyder lika mycket, är inte en riktig kraftmätare heller. Rumänien vann förra matchen, som avgjorde vilket lag som spelar i VM i Frankrike i december.

Ur DN:
Sveriges handbollsdamer kom tillbaka starkt efter chockförlusten hemma mot Rumänien i VM-kvalet. I lördagens retur inför en fullsatt hall i Valcea nådde svenskorna oavgjort, 24-24 (13-13).


Rumänskorna hade tydligen en grymt säker straffskytt:
Noterbart var att Alice Ardean-Elisei var hundraprocentig i sitt straffskytte. Hon tog hand om Rumäniens alla elva straffar - och satte alla.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Vilken pigg norska

Rånäs är en friidrottsklubb i Norrtäljetrakten som har goda anor och fått fram en del duktiga förmågor. Bland annat har de en långdistanslöpare som är duktig: Anna Rahm.

Hon blev tvåa i Stockholm Marathon i år, 2007. Det är väldigt imponerande. Och vad imponerande det var med ettan också, i damklassen. Norskan som vann såg nästan inte ens trött ut när hon kom i mål, två minuter före tvåan, Anna Rahm.

Norskan Kirsten Melkevik Otterbu som vann damklassen i år såg oförskämt pigg ut, skriver DN. Och det håller jag med om. Fast imponerande pigg, förstås.

Känner du igen namnet? Ja det var hon som vann Göteborgsvarvet i år också:

2007 - Kirsten Melkevik Otterbu, Norge, 1.12,38

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Imponerande Bandawe

Ja, det har varit rekordvarmt idag och det märktes på resultatet på Stockholms Marathon också. Philip Bandawe från Zimbabwe vann och segertiden 2.20.56 är den längsta i tävlingens historia.
Det var andra året i följd som Bandawe vann Stockholm Marathon.

Det är också sjätte året i följd som en afrikan vinner Stockholm Marathon:
2002 My Tahar Echchadli Morocco 2.18,20
2003 Josphat Chemjor Kenya 2.18,14
2004 Joseph Riri Kenya 2.16,12
2005 Kasirai Sita Zimbabwe 2.13,28
2006 Philip Bandawe Zimbabwe 2.17,01

Bandawes svit i Stockholm är
nu 3-1-1, han blev trea första gången han deltog och nu segrare två år i raken.


Men hettan var inte bra för alla, det blev en hel del som bröt på grund av värmen, som Aftonbladet berättar:
Loppet avgjordes i stark värme, 28 grader vid starten, vilket skördade en hel del offer. Bland dem som bröt var en av de svenska förhandsfavoriterna, Lars Johansson, som tvingades ge upp med kramp efter knappt 1,5 mil.


Referenser:
Dagens Nyheter
Phillip Bandawe från Zimbabwe vann Stockholm Marathon för andra året i rad. Segertiden i sommarhettan skrevs till rekordlångsamma 2.20.56. Damsegrare blev norskan Kirsten Melkevik-Ottenbu på 2.37.02.


Svenska Dagbladet:
Årets Stockholm marathon blev inte oväntat en afrikansk uppgörelse. Starkast av alla i hettan var förhandsfavoriten, fjolårsvinnaren Philip Bandawe från Zimbabwe, som vann överlägset på tiden 2.20.56.

Stockholm Marathons officiella hemsida.



Andra bloggar om: , , , , , ,

Friday, June 8, 2007

Nostalgitripp: reportage om första fotbollshjälten: George Best


Min första engelska fotbollsfavorit (eller ja egentligen: nordirländske, men han spelade för Manchester United när jag upptäckte honom) var George Best.

Ett bra reporage om honom i SvD:
Förlorad i framgång. Det skiljer bara några kilometer från bostadshuset Cregagh Road 26 upp för de gröna kullarna i Castlereagh till begravningsplatsen Roselawn Cemetery. George Best hade hela världen för sina fötter, men slösade bort allt. SvD gick Nordirlands störste son i fotspåren.

Wikipedia har ett jättelångt stycke om honom, här är inledningen:
George Best (22 May 1946 – 25 November 2005) was an football player regarded by many in his own country as the greatest ever. He won the European Cup with Manchester United, and was himself named the European Footballer of the Year, in 1968, his annus mirabilis. He was a winger whose game combined pace, acceleration, balance, two-footedness, goalscoring and the ability to beat defenders.[1] When fit, he was an automatic choice for the Northern Ireland team, but he was unable to lead them to the World Cup.

Han har förstås fler hemsidor som hyllas honom, här är den officiella.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Malin Ewerlöf tävlar i Stockholm marathon

När alla långdistanslöpare drar genom stan idag ska jag hålla ett extra öga öppet för att se om jag kan se en skymd av Malin Ewerlöf. Hon är en av de som ska genomföra maran.

SvD har intervjuat henne inför Stockholm Marathon:

Innan dagens stora friidrottare slog igenom hette en av få stjärnor Malin Ewerlöf. Nu satsar hon mot Stockholm marathon. Malin tycker att hälften av de startande borde fråga sig varför de deltar. Hon utesluter inte att bli förbundskapten, i framtiden.


Fakta:
Malin Ewerlöf Krepp, född 2 juni 1972 i Gävle, svensk friidrottare, löpare.
Ewerlöf som tillhörde europatoppen under 1990-talet, med ett EM-silver i Budapest 1998 som främsta merit är innehavare av de svenska rekorden för damer på 800 respektive 1500 meter. Efter avslutad elitsatsning och barnafödande har Malin Ewerlöf-Krepp kommit tillbaka till friidrotten som maratonlöperska.


Andra bloggar om: , , , , , , ,

Kajsa Bergqvist i bra form i säsongstarten: näst bäst i världen i år

Regerande världsmästarinnan i höjd Kajsa Bergqvist verkar vara i bra form. Hon vann Memorial Primo Nebiolo i Turin på 2,02. Det är en bra start på säsongen.

Till DN säger hon:
- Jag är jätteglad. Jag har haft det kämpigt ett tag och varit på riktigt dåligt humör. Det här var den finaste present jag kunde få med ett sånt här positivt besked inför säsongen, säger Kajsa till DN på telefon från Turin.

Det verkar hoppfullt. Kanske vi får se fler hopp som det här i inomhusrekordet hos satta i Arnstadt 2006. Hoppet är
2.08.



Lite fakta om Kajsa Bergqvist:
Kajsa Margareta Bergqvist, född 12 oktober 1976 i Sollentuna, Stockholms län, svensk höjdhoppare och UNICEF-ambassadör.
Kajsa växte upp i Sollentuna med mamma Elsa, pappa Gunnar och storebror Anders. När hon var 6 år gammal, började hennes intresse för idrott. Hon provade fotboll, volleyboll, badminton, simning och längdåkning, men inget höll kvar hennes intresse. När hon var 10 år, blev hon övertalad av sin storebror Anders att springa Rösjöloppet, ett distanslopp. Efter det började hon även testa de andra grenarna inom friidrotten. Bergqvist höll på med alla grenarna tills hon var 15 år då hennes klubb Turebergs FK fick en ny tränare, Bengt Jönsson. Efter ett tag märkte Jönsson och Bergqvist att det var höjdhoppet som hon tyckte var roligast och var bäst på, så hon la av med de andra grenarna och koncentrerade sig bara på höjdhoppet.


Andra bloggar om: , , , , , ,

Ångepojken blev svensk nummer 21 som får sitt namn i Stanley Cup-bucklan


Trots globalisering och att världen kryper allt närmare Sverige känns det lite konstigt att prata ishockey nu, mitt i värsta sommarvärmen.

Men inte desto mindre: en svensk var med i laget som nu vunnit Stanley Cup i ishockey, over there.

Anaheim Ducks vann den femte matchen mot Ottawa Senators hemma i Honda Center sent i natt – med klara och rättvisa 6-2. Och en av spelarna i det laget är Samuel Påhlsson från Ånge i Medelpad. Han är därmed 21:a svensk (22:a om man räknar Bob Nyström, men han var inte svensk medborgare) som får sitt namn inristat i den mytomspunna Stanley Cup-bucklan.

Ur Aftonbladet:

Grattis, Samuel Påhlsson.
Sent i natt blev han Sveriges 21:a Stanley Cup-mästare.
– Det är det här man alltid drömt om, jublar den 29-årige medelpadingen medan champagne-korkarna smäller i Honda Center.


Fakta om Anaheim Ducks:
The Anaheim Ducks are a professional ice hockey team based in Anaheim, California. They are members of the Pacific Division of the Western Conference of the National Hockey League (NHL). The club was founded in 1993 by The Walt Disney Company as the Mighty Ducks of Anaheim, a name based on their film The Mighty Ducks.

The Ducks have played their home games at Honda Center throughout their entire existence. They have made the playoffs 5 times, including two Western Conference Championships (2003 and 2007) and one Stanley Cup (2007).

Officiell hemsida för Anaheim Ducks.

Svenska Dagbladet har också skrivit om Anaheim Ducks seger.
Samuel Påhlssons Anaheim hemmabesegrade Ottawa med 6-2 i den femte finalmatchen. Finalserien slutar 4-1 i matcher och Anaheim vinner sin första Stanley cup-titel. För första gången huserar den anrika pokalen i Kalifornien.


Andra bloggar om: , , , , , ,